Znanstvenici na pragu velikog otkrića – pronađen način da se trudnice zaštite od Zika virusa!

Nova studija koja je provedena na trudnim ženkama miševa, pokazala je obećavajuće rezultate za zaštitu trudnica i njihovih fetusa od zika virusa, piše Tech Times, a prenosi Telegram. Jedna od najstrašnijih posljedica zike je razvijanje mikrocefalije kod novorođenčadi, a znanstvenici su po prvi puta otkrili ljudska antitijela koja su zaštitila fetus miševa od virusa.

Studija koja je provedena na svaučilištima Washington i Vanderbilt, uključuje praćenje 29 anti-zika antitijela od pacijenata koji su se oporavili od zike. Autori istraživanja, Michael Diamond i James Crowe Jr., otkrili su pritom antitijelo pod nazivom ZIKV-117 koje je u laboratoriju uspješno neutraliziralo pet vrsti Zike.

Davanje antitijela trudnim ženkama miševa

Diamond i Crowe su s kolegama testirali hoće li antitijela biti efikasna kod životinja. Oni su antitijela dali trudnim ženkama miševa dan poslje ili prije nego su miševi zaraženi zikom. Tijekom istraživanja, antitijela su znatno smanjila razinu virusa kod trudnih ženki miševa i njihovih fetusa kao i u njhovoj placenti za razliku od trudnih ženki miševa koje nisu dobile antitijela.

Znanstvenici su rekli kako antitijela štite fetus 95 do 100 posto vremena. Indira Mysorekar, suautorica studije, objasnila je da antitijela štite fetus blokiranjem zika virusa da pređe na placentu. Ustvari, placenta kod ženskih miševa tretiranih antitijelima bila je zdrava i normalna, dok je placenta kod ženskih miševa koji nisu tretirani antitijelima bila oštećena.

Vjeruju da se studija može primijeniti i na ljudima

Takva oštećenja mogu spriječiti rast, a u nekim slučajevima mogu dovesti i do smrti fetusa. Statistike Svjetske zdravstvene organizacije otkrivaju da je u Brazilu od izbijanja virusa rođeno više od 2 tisuće djece s mikrocefalijom ili defektima u njihovom središnjem živačnom sustavu, zbog čega je potrebno hitno stvaranje lijeka protiv zike.

Amesh Adalja, suradnik UPMC centra za Zdravstvenu sigurnost, vjeruje da se studija provedena na miševima može primijeniti i kod ljudi, te da bi to mogao biti važan način da se smanji šteta uzrokovana virusom. Crowe, Diamond i ostatak tima surađuju s Vladom i privatnim tvrtkama na načinima kojima bi se potpomagale buduće studije i stvaranje protulijeka

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...