Baniću zlato, Kapiću srebro na Prvenstvu Hrvatske u powerliftingu

Zagreb je 4. i 5. prosinca bio domaćin državnom prvenstvu u powerliftingu, a između stotinjak natjecatelja, Zadar je imao svoje predstavnike, Luku Banića i Adisa Kapića.

Luka je, osim kao natjecatelj, na državnom prvenstvu bio i trener Adisu Kapiću, a potvrda njegovog dobrog rada stigla je u obliku dva zlata koja je osvojio kao natjecatelj, te srebra kao trener.

Na državnom prvenstvu u powerliftingu natjecatelji nastupaju u bench pressu, deadliftu i push & pull-u, a to je zbroj podignute kilaže u benchu i deadliftu. Natjecanje je trajalo dva dana, prvi dan na rasporedu je bio power lifting, a drugi dan tri discipline: bench press, dead lift i push & pull, uveo nas je u razgovor Luka Banić.

Luka se natjecao u bench pressu i osvojio 1. mjesto, te u dead liftu, gdje je bio drugi u svojoj kategoriji i u ukupnoj konkurenciji. Rezultat – impresivan:140 kg u bench pressu te 235 podignutih kilograma u dead liftu. U push & pull to je ukupno iznosilo 375 kg , što ga je učinilo prvakom u svojoj kategoriji do 83 kg, ali i u ukupnoj konkurenciji.

Adis Kapić natjecao se u bench pressu, te osvojio drugo mjesto s podignutih 127,5 kilograma. Uspio je Adis savladati i težinu od 133 kg, ali taj pokušaj nije bio priznat.

Ovo je natjecanje koje diktira vrlo stroga IPF pravila. Prilikom bench pressa noge moraju biti na podu, stražnjica i glava potpuno na klupi i ne tolerira se ni najmanje odvajanje tih djelova tijela od podloge. Adis je za centimetar pomaknuo nogu i pokušaj zbog toga nije priznat. Nije to kao dizanje utega u teretani prilikom običnog treninga, valja slušati sučeve komande za dizanje i spuštanje utega i sve mora biti regularno, objasnio je pravila iskusni dizač Luka.

Luki i Adisu koji nastupaju kao članovi kluba Rux bio je ovo prvi nastup na državnom prvenstvu koje okuplja dizače kojima je primarni cilj natjecati se u kvalitetnom okruženju, u konkurenciji koja im daje poticaj za treninge i razvoj te u konačnici za ostvarenje vrhunskih rezultata. Stoga, tko se iole smatra ozbiljnim powerlifterom pripada ovdje. Zadarski dizači ozbiljno su se pripremali za ovo natjecanje.

Adis i ja radimo malo više od godinu dana, on se želio natjecati u bench pressu te sam ga ja spremao za natjecanje. U tom periodu uspio je doći do državnog srebra. Kad smo počinjali, nije bilo puno razloga za optimizam. Adis je dizao male težine, ali u godinu dana napravio je veliki iskorak, kaže trener Luka i nastavlja:

Dugo se poznajemo i tako je započela suradnja. Iako se na početku činilo da nećemo baš stići daleko, trud, volja i želja ipak su napravili svoje. Krenuli smo od nule, Adis je bio jako uporan, iako u početku nije bilo napretka. Nije se dao obeshrabriti, objašnjavao sam mu tehniku i nakon toga je sve bilo lakše. Moju tehniku mogu zahvaliti Igoru Šokoti i Mariju Rukavini koji su me dobro naučili, pa sam to prenio i na svog učenika. Tehnika dizanja utega nije jednostavna, valja poštivati određena pravila i radi sigurnosti ali i radi napretka, nije to baš kako se čini – uzmi utege i diži kako mnogi misle, kaže trener i natjecatelj Luka Banić.

Svoje dojmove o proteklih godinu dana s nama je podijelio i Adis.

Teško je bilo, ali uz volju i cilj koji imaš sve je lakše. Preko ruku su nam prošle tone utega, spremali smo se u našoj bazi, fitness centru Polaris i jako smo zadovoljni rezultatima. Što je obećao kao trener, Luka je to i ostvario. Napravio je od mene sportaša i toplo preporučam svakome tko je zainteresiran za powerlifting da se obrati Luki, neće pogriješiti sigurno, sam sam najbolji primjer što je uspio napraviti. Uz Luku, velike zasluge za ovaj moj rezultat idu i Marku Kasapu koji je kao logistika uvijek uz mene i velika mu hvala na tome, dodaje Adis.

Ovaj snažni dvojac na najbolji je način priveo natjecateljsku godinu kraju. Nastupit će još na natjecanjima u Trogiru i Gospiću, a nestrpljivo iščekuju kalendar natjecanja za sljedeću godinu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...