Za mirno more

Čuvari tradicije: Na Sestrunju žrtvovan brod svetom Mikuli!

Naši školji
Tamni način

Kao i u vrijeme njihova djetinjstva, kada je na otoku stalno živjelo nekoliko stotina stanovnika, Rafael i Vjekoslav Švorinić te Šime Grdović na blagdan sv. Nikole zapalili su u uvali Hrvatin stari drveni brod, pišu Naši školji.

Žrtvu zaštitniku pomoraca, djece, putnika, ribara, svih ljudi od mora, prinosili su i njihovi preci, a ove godine „glavom je platila“ batela Viktora Švorinića, njihova prijatelja koji živi u Americi.

– Ne znam koliko je star taj običaj, ali otkad znam za sebe, na Sestrunju se uvijek na svetog Mikulu palio stari drveni brod. Kako je sada malo odbačenih brodova jer je i malo ljudi, običaj ne njegujemo redovito baš svake godine. Ali, eto, Viktor je ovaj brod odbacio, stavio ga na kraj jer se zbog bolesti ne može više brinuti o njemu i mi smo ga odlučili žrtvovati svetome Mikuli za zahvalu, sreću i zdravlje svima na moru, kažu uglas trojica prijatelja.

Naravno, dodaju, brod su užgali uz Viktorovo dopuštenje, a poslije će, da se ne bi zatro i taj običaj, na zajednički ručak i čašu vina.

Fotogaleriju pogledajte na portalu Naši školji.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar