Čuvari tradicije: Na Sestrunju žrtvovan brod svetom Mikuli!

Kao i u vrijeme njihova djetinjstva, kada je na otoku stalno živjelo nekoliko stotina stanovnika, Rafael i Vjekoslav Švorinić te Šime Grdović na blagdan sv. Nikole zapalili su u uvali Hrvatin stari drveni brod, pišu Naši školji.

Žrtvu zaštitniku pomoraca, djece, putnika, ribara, svih ljudi od mora, prinosili su i njihovi preci, a ove godine „glavom je platila“ batela Viktora Švorinića, njihova prijatelja koji živi u Americi.

– Ne znam koliko je star taj običaj, ali otkad znam za sebe, na Sestrunju se uvijek na svetog Mikulu palio stari drveni brod. Kako je sada malo odbačenih brodova jer je i malo ljudi, običaj ne njegujemo redovito baš svake godine. Ali, eto, Viktor je ovaj brod odbacio, stavio ga na kraj jer se zbog bolesti ne može više brinuti o njemu i mi smo ga odlučili žrtvovati svetome Mikuli za zahvalu, sreću i zdravlje svima na moru, kažu uglas trojica prijatelja.

Naravno, dodaju, brod su užgali uz Viktorovo dopuštenje, a poslije će, da se ne bi zatro i taj običaj, na zajednički ručak i čašu vina.

Fotogaleriju pogledajte na portalu Naši školji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...