Diana Doboš – letjela je s Krilima oluje, a sad iz Zemunika gasi požare sve do Izraela

Letačke posade 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane koje od petka s dva Canadaira CL-415 gase požare u Izraelu u nedjelju je posjetio izraelski predsjednik Reuven Rivlin te im odao priznanje, pišu 24sata.

Do sada ste bili heroji u svojoj zemlji, a sad ste heroji u našoj zemlji. Svatko je od vas ostavio svoju obitelj, dom i zemlju, ukrcao se u zrakoplov i u kratkom vremenu pružio svoju ruku pomoći u spašavanju života. Hvala vam – rekao je predsjednik Rivlin. Među hrvatskim zračnim snagama je i kopilotkinja Diana Doboš (40). Istaknula je kako je njena posada u gradu Haifi prvo gasila niz manjih i zaostalih požara, kao i u Carmielu, sjeverno od Nazareta.

– Situacija je bila posebno ozbiljna kod Jeruzalema, gdje je požar kraj dalekovoda eskalirao do noći i zahtijevao je evakuaciju dijela stanovnika. Uvjeti gašenja bili su složeni zbog specifičnih atmosferskih prilika na tom području kao i organizacije većeg broja različitih letjelica koje sudjeluju u gašenju. No dajemo sve od sebe i situacija se popravlja – kazala je bojnica Doboš, koja je do prelaska u pilote protupožarnih aviona letjela i u akrobatskoj grupi HRZ-a i PZO-a Krila Oluje, koja je tako postala treća žena u povijesti koja je letjela u akrogrupama. Zapovjednik Protupožarne eskadrile i hrvatskih snaga u Izraelu, pukovnik Davor Turković, rekao je kako Izrael cijeni brzu i učinkovitu reakciju hrvatskih protupožarnih snaga.

– Od poziva pa do dolaska sve se odigralo u 24 sata te smo bez obzira na udaljenost do Izraela, bili među prvima koji su počeli gasiti požare iz zraka – kazao je pukovnik Turković.

Od petka pa do nedjelje Hrvati su u zraku proveli 31 sat i izbacili oko 270 tona vode na požarom zahvaćena područja. Iako su veliki požari ugašeni, na pojedinim lokacijama još izbijaju manji požari. Šteta je golema, a policija je privela 30 ljudi za koje sumnjaju da su podmetnuli požare.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...