Do Nove godine ništa od snijega, ali onda, prema prognostičarima, stiže veliki preokret vremena

Neuobičajena suša uz izostanak snijega u gorju te uglavnom iznadprosječno visoke temperature zraka obilježit će cijeli prosinac, piše Istramet.hr.

Još jedan ekstremno sušan mjesec

Dva ekstremno suha prosinca u nizu zaista su rijetko viđen klimatološki fenomen. Naime, ekstremna suša pratila nas je i tokom lanjskog prosinca uz izostanak snijega i značajno temperaturno odstupanje diljem Hrvatske. Odstupanje je pritom najizraženije bilo u gorju te na riječkom području (+2,7°C).

Za razliku od lanjske godine, položaj anticiklone je ipak malo povoljniji, stoga povremeno dolazi i do prodora nešto hladnijeg zraka, no nedovoljno za značajnija zimska iznenađenja. U gorju će ponovno biti ekstremno toplo, a dojam loše zima pojačava izostanak snijega.

Jedini izuzetak su nizine unutrašnjosti Hrvatske gdje gusti sloj magle i niske naoblake sprječava porast temperature zraka. U tim će krajevima prosinac vjerojatno biti značajno hladniji od prosjeka.

Slično do kraja godine

Anticiklonalno vrijeme uz povremene oblačnije periode očekuje nas do kraja godine. Jutra će biti hladna uz mraz, dok će se dnevne temperature zraka uslijed obilja sunčanog vremena penjati i do 17°C. Na sam Božić očekuje nas nešto oblačnije vrijeme, no zadržat će se suho.

Prema trenutnim izračunima prognostičkih modela u Novu godinu ući ćemo s pretežno vedrim vremenom uz temperature zraka između -4°C u unutrašnjosti Istre i 5°C uz obalu. Puhat će većinom slab vjetar promjenljivog smjera.

Početkom 2017. meteorološki preokret?

Dio prognostičkih modela previđa slabljenje anticiklone i premještanje polja visokog tlaka zraka u zapadnija područja, odnosno na Atlantik. U takvoj situaciji konačno bi mogli govoriti o mogućnosti dolaska hladnog zraka sa sjeveroistoka Europe.

Ipak, možemo primjetiti iznimno slabu sibirsku anticiklonu, a to svakako ne ide u prilog mogućnosti nastupa dugotrajnijih zimskih epizoda, već tek kratkotrajnih u obliku prodora sa sjeverozapada. Takvo stanje možda bi konačno moglo obradovati gorje gdje za sada svjedočimo zaista tužnoj snježnoj sezoni, piše Istramet.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...