Don Šibalić, bivši arbanaški svećenik: “Masturbacija je bila ‘udica’ za raspravu o kurikulu zdravstvenog odgoja”

Don Ivan Šibalić, svećenik salezijanac poznat ponajprije vjernicima Župe Gospe Loretske gdje se započeo baviti svojom profesijom, jučer je uzburkao duhove javnosti izjavama u emisiji HRT-ova radija Sljeme “Hvaljen Isus i Marija”. I Antena Zadar je, poput brojnih drugih nacionalnih portala, njegove izjave te reakcije na njih prenijela na svojim mrežnim stranicama, a odgovor samog Šibalića nismo trebali dugo čekati.

Don Šibalić u svojemu se pismu medijima osvrnuo na njihovo pisanje, pohvalivši pritom neke, a pokudivši druge za površnost jer, kako objašnjava, tema njegove emisije nije bila samo “onanija”, već je ista poslužila kao mamac kojim će privući slušatelje na raspravu o kurikulu zdravstvenog odgoja, odnosno o njegovim “inficiranim dijelovima”.

Dopis don Šibalića prenosimo u nastavku uz zvučni i tekstualni zapis emisije. Vrijedi pročitati i poslušati.


Poštovani,

jučer (8.12.2016.) se poveći broj portala osvrnuo na moju petominutnu emisiju Hvaljen Isus i Marija. Emisija je emitirana na Radio postaji Sljeme.  Radi se o vrlo važnoj temi, i mnogi su me vrlo ugodno iznenadili svojim zanimanjem. Zahvaljujem svima na ukazanoj pažnji. Posebno zahvaljujem radio postaji Sljeme, koja se pokazala kao tolerantna, koja poštuje slobodu govora i različitosti mišljenja.

Jedina primjedba koju imam prema iznošenju većine portala, odnosi se na shvaćanje teme moje emisije. Slobodno mogu parafrazirati: “mnogi su snažno nogom zamahnuli, ali su loptu u cijelosti promašili.” Iznimka je portal monitor.hr.

Tema “onanije” nikako nije bila u središtu moje emisije. A vi ste se upravo na nju fokusirali. Što ja poštujem. Jasno mi je da svatko ima svoje polje interesa, te da se zaustavlja na temama i razinama koje je sposoban dosegnuti. Ipak, nadam se da je doseg  mnogih HR portala ipak nešto iznad onanije? Ako nije, sugerirao bih “podizanje ljestvice”.

Jedini portal koji se barem dijelom izdigao iznad hrvatskog prosjeka bio je monitor.hr (http://www.monitor.hr/vijesti/svecenik-na-radio-sljemenu-pozvao-roditelje-da-ne-postuju-skolski-kurikulum/359555/). Oni su očito shvatili da je u emisiji bila riječ o puno važnijim temama od one na kojoj se većina zaustavila. Naravno, ne slažem se s njihovom tvrdnjom doslovno. U svakom slučaju, dobro je biti iznad prosjeka. I zato – moje osobne pohvale novinaru portala monitor.hr.

Zaključno, rado ću vam natuknuti o čemu sam u emisiji govorio:

– o slobodi roditelja da sami odluče što će njihova djeca učiti u školi na području morala,
– o slobodi osobnog vjerovanja da je nešto zlo i grešno,
– o gnjusnom nasilju koje se vrši nad djecom u sklopu dijela formalnog školstva,
– o očitim paralelama nasilja nad djecom u formalnom školstvu u vrijeme komunizma i danas,
– o neadekvatnosti vulgarne materijalističke antropologije, koja čovjeka gleda isključivo kroz prizmu tijela, a ne uvažava njegovu savjest.

U konačnici, svjestan sam da smo svi zagovornici slobode govora i tolerancije. Zato, molim da jednostavno odgovorimo na isto pitanje koje sam postavio i slušateljima u emisiji:

“Slažemo li se da u ovom trenutku dobar dio vaših čitatelja – bili vi vjernici ili nevjernici, katolici ili muslimani, ustaše ili četnici, potpuno nebitno – dakle, da se zasigurno dobar dio onih koji ovo čitate, ipak ne slažete s tim da je masturbacija baš tako normalna i bezazlena?”

Ako se s tim možemo složiti, onda sam bio u pravu kada sam zaključio: “Možda je došlo vrijeme da udaljite svoju djecu s inficiranog dijela zdravstvenog odgoja. Makar nekakva današnja zla učiteljica i njezin ministar vjerovali i zahtijevali drugačije. Savjest je iznad kurikuluma. Poslušajte svoju savjest.”

Pritom, dobro je apstrahirati od teme masturbacije, koliko god to nekome djelovalo napasno. Nju možemo više gledati kao svojevrsnu udicu. Slobodno stavite na njezino mjesto štogod drugoga, kao npr.: homoseksualnost, pobačaj, brak i obitelj.

Radi korektnosti, prilažem:

– integralni tekst (PDF) kojeg sam pročitao u radio emisiji Hvaljen Isus i Marija na radio Sljemenu.
–  audio zapis iste emisije.

Isto će biti trajno dostupno putem aplikacije Nova Eva, kao i na poveznici:

http://novaeva.com/node/4763

Bit će mi drago ako ovaj moj osvrt objavite integralno na svom portalu. Bit će to znak vaše otvorenosti za raspravu, prihvaćanja slobode govora, tolerantnosti, istinoljubivosti i dobronamjernosti prema ugroženoj djeci  koja se nalaze u fazi formalnog obrazovanja.

S poštovanjem,
don Ivan Šibalić


radiosljeme_2016_12_08_zastitimodjecu

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...