Elis Žodan: “Pojačat će se mjere sigurnosti na cesti, moru, graničnim prijelazima, a povećat će se broj ophodnji na događanjima poput adventa”

Kao i proteklih godina, s ciljem održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira te opće sigurnosti građana, povodom božićnih i novogodišnjih blagdana i ove će godine Ministarstvo unutarnjih poslova provoditi operativnu akciju „Mir i dobro“ koju će i Policijska uprava zadarska na svom području provoditi od 16. prosinca 2011. do 8. siječnja 2017. godine.

Kako je rekao glasnogovornik PU zadarske na današnjoj konferenciji za medije, Elis Žodan, jedno ranjavanje zbog nestručnog rukovanja pirotehnikom već je zabilježeno ove godine na našem području, no situacija je znatno bolja nego 90-ih, kada je, kako kaže Žodan, Poluotok u vrijeme blagdana nalikovao na Bejrut.

Potrebno je djelovati prije nego se dogodi zlo. Iako je situacija bolja, što zbog činjenice da su ljudi svjesni opasnosti od ranjavanja ali i cjelokupne ekonomske situacije, stradavanja se i dalje događaju, rekao je Žodan.

Željko Ivanković, metodolog PU zadarske, rekao je kako je akcija od strane MUP-a pokrenuta još 1993. godine kako bi se povećala opća sigurnost građana.

Vršit će se pojačana kontrola neovlaštene prodaje pirotehničkih sredstava, u cestovnom prometu će se posebna pozornost posvetiti većoj protočnosti prometa, prema počiniteljima najtežih prometnih prekršaja maksimalno će se represivno postupati. Na području PU zadarske registrirane su 24 prodavaonice koje imaju odobrenje za prodaju pirotehničkih sredstava, te 5 prodavaonica oružja i streljiva, a tijekom ove akcije do danas  je obavljen pregled 14 “piro shopova”, rekao je Vranković.

Kako bi upozorili na posljedice neopreznog rukovanja pirotehničkim sredstvima Ivanković je podsjetio na slučaj iz 2015. godine kada je u Pridrazi maloljetnik ispalio metak i ozlijedio se, a iste godine 11-godišnji dječak pokušao je baciti petardu koja mu je eksplodirala u ruci i nanijela mu teške tjelesne ozljede.

Posebno se apeliralo na roditelje da paze na svoju maloljetnu djecu jer su oni zbog svoje nezrelosti i znatiželje u opasnosti od ozljeđivanja. Novčana kazna za nedozvoljenu uporabu priotehničkih sredstava iznosi od 1000 do 5000 kuna.

Ivana Marić, policijska službenica za prevenciju, istaknula je kako se putem besplatne telefonske linije 08008892 građani mogu besplatno informirati o dragovoljnoj predaji oružja, a pozivom na broj policije 192 građani mogu dojaviti informacije o ostavljenom ili pronađenom oružju. Također, u slučaju uporabe pirotehnike u blizini kućnih ljubimaca, građani isto mogu dojaviti na 192, što se kvalificira kao narušavanje javnog reda i mira.

Od 1.01. do 30. studenog ove godine PU zadarskoj je predano 25 komada vatrenog oružja, 204 komada rasprskavajućeg oružja, 109 ručnih bombi, 24 mine, 13421 komada streljiva za dugo i kratko naoružanje i 3 kilograma eksploziva, rekla je Marić.

Na novinarsko pitanje o sigurnosti građana nakon terorističkog napada u Berlinu i najave ravnateljstva policije kako će se pojačati broj policijskih ophodnji, pogotovo na javnim okupljanjima, Elis Žodan rekao je kako će PU zadarska na svom području pojačati mjere osiguranja.

Pojačat će se mjere osiguranja na cesti, moru, prelasku državne granice, odnosno na aerodromu u Zemuniku, granici prema BiH, te na javnim okupljanjima poput adventa, rekao je Žodan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...