u aleji velikana

“Esma, ispraćamo te najvećim aplauzom koji ti možemo dati”; Pokopana kraljica romske glazbe

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Pjevala si ‘Čekaj, živote, živi mi se’, ali jednostavno nisi izdržala životni maraton koji si sama sebi zadala.

Tim riječima predstavnica Udruge Esma i Stevo Teodosievski oprostila se od Esme Redžepove, piše 24.hr.

– Ne kažemo ti zbogom nego do sljedećeg susreta – dodala je Zorana i rasplakala sve nazočne. Mnoga Esmina djeca, unučad i praunučad, kao i članovi benda, zbog tuge nisu držali nikakve govore nego su to prepustili Esminoj dugogodišnjoj menadžerici Vesni Georgievskoj.

– Gdje god si nastupala, uvijek su te s pozornice ispraćali s ljubavlju i pjesmom – rekla je Vesna i dodala poznati stih iz Esmine pjesme koji na romskom jeziku znači “volim te”:

– Mangava tut! Kraljice, ispraćamo te najvećim aplauzom koji ti možemo dati – završila je govor u suzama.

Sprovod Esme Redžepove bio je u ponedjeljak u 12.30 na središnjem groblju u Skoplju.

Kraljicu romske glazbe pokopali su u Aleji velikana, a od nje se oprostio i makedonski premijer Nikola Gruevsk i ministrica kulture Elizabeta Končeska Milevska.

Esma je prošli tjedan hospitalizirana nakon upale dišnih putova, koju nije na vrijeme počela liječiti. Zbog komplikacija umrla je u 74. godini u nedjelju ujutro.

Bila je ambasadorica UN-a, brinula se za siromašnu djecu i pjevala na stotinama humanitarni kocerata diljem svijeta. Dva je puta bila nominirana za Nobelovu nagradu za mir.

– Nama Romima domovina je cijeli svijet i smatramo da Zemlja jednako pripada svim ljudima, a da smo na ovom svijetu samo gosti – rekla je svojedobno Esma objašnjavajući zašto je humanitarka. Sa suprugom Stevom Teodosievskim Esma je posvojila 48-ero djece, koji su svi redom postali glazbenici.

Ostavi komentar koristeći FacebookListen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar