“Esma, ispraćamo te najvećim aplauzom koji ti možemo dati”; Pokopana kraljica romske glazbe

Pjevala si ‘Čekaj, živote, živi mi se’, ali jednostavno nisi izdržala životni maraton koji si sama sebi zadala.

Tim riječima predstavnica Udruge Esma i Stevo Teodosievski oprostila se od Esme Redžepove, piše 24.hr.

– Ne kažemo ti zbogom nego do sljedećeg susreta – dodala je Zorana i rasplakala sve nazočne. Mnoga Esmina djeca, unučad i praunučad, kao i članovi benda, zbog tuge nisu držali nikakve govore nego su to prepustili Esminoj dugogodišnjoj menadžerici Vesni Georgievskoj.

– Gdje god si nastupala, uvijek su te s pozornice ispraćali s ljubavlju i pjesmom – rekla je Vesna i dodala poznati stih iz Esmine pjesme koji na romskom jeziku znači “volim te”:

– Mangava tut! Kraljice, ispraćamo te najvećim aplauzom koji ti možemo dati – završila je govor u suzama.

Sprovod Esme Redžepove bio je u ponedjeljak u 12.30 na središnjem groblju u Skoplju.

Kraljicu romske glazbe pokopali su u Aleji velikana, a od nje se oprostio i makedonski premijer Nikola Gruevsk i ministrica kulture Elizabeta Končeska Milevska.

Esma je prošli tjedan hospitalizirana nakon upale dišnih putova, koju nije na vrijeme počela liječiti. Zbog komplikacija umrla je u 74. godini u nedjelju ujutro.

Bila je ambasadorica UN-a, brinula se za siromašnu djecu i pjevala na stotinama humanitarni kocerata diljem svijeta. Dva je puta bila nominirana za Nobelovu nagradu za mir.

– Nama Romima domovina je cijeli svijet i smatramo da Zemlja jednako pripada svim ljudima, a da smo na ovom svijetu samo gosti – rekla je svojedobno Esma objašnjavajući zašto je humanitarka. Sa suprugom Stevom Teodosievskim Esma je posvojila 48-ero djece, koji su svi redom postali glazbenici.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...