Cestitka_Uskrs

Europa nepoželjne migrante “trpa” u Hrvatsku, mi se ne bunimo!

Jednom su ih pustili da prođu, sada ih vraćaju! Ping pong kojeg Europa igra s izbjeglicama se nastavlja, a njihove sudbine su sve neizvjesnije. Austrija grubo krši nedavnu odluku vlastitog Visokog suda koji je suspendirao vraćanja do odluke Europskog suda pravde, tvrde austrijske udruge koje dodaju – da im u tome pomaže i Hrvatska, piše N1.

35-godišnji Palestinac u Hrvatskoj čeka rasplet svoje sudbine. Mjesecima je bio u Austriji s roditeljima – dok mu nije odbijen azil. A onda su mu jednog jutra, prepričava, vlasti pokucale na vrata.

“Došli su u šest ujutro, spavao sam, otac im je otvorio vrata. Rekli su mi: ‘obuci se i idi s nama’. Dva sam dana proveo u zatvoru, a onda su me doveli u Hrvatsku”, priča Palestinac.

I to zato, objasnili su mu, jer je dao otiske prstiju ovdje kod nas, pa se Hrvatska smatra mjestom u kojem je ušao u Uniju. No, on tvrdi: “Prvi put jsam ovdje.”

“Ja sam došao iz Jordana u Francusku, iz Francuske u Njemačku, iz Njemačke u Austriju. I onda su me doveli ovdje. Ja ovdje ne želim biti, što će biti dalje ne znam, samo čekam, kao i mnogi drugi, ne znamo što će biti s nama”, priča jedan od migranata koji je smješten u zagrebačkom Porinu.

Iz Austrije stiglo 347 ljudi

Mogu zatražiti azil i vidjeti hoće li im biti odobren ili biti vraćeni. Mnogo je takvih priča: Od početka izbjegličkog vala u rujnu lani, do početka ovog mjeseca Hrvatska je po Dublinskoj uredbi ukupno primila 557 osoba, od toga najviše onih koje je Austrija odlučila vratiti – čak 347 osoba.

Međutim, austrijski Visoki upravni sud suspendirao je i na čekanje stavio sve deportacije, odnosno vraćanja temeljena osnovnom “ilegalnog ulaska” u toj zemlji do daljnjeg.

“Zabrinuti smo jer je ovo prvi puta u dugo, dugo vremena da austrijska vlada ignorira svoj Visoki sud. No, bojali smo se i ranije da će tako biti, jer Austrija se bliži limitu koji je postavljen na početku godine – 7.500 ljudi i sada se vlasti pokušavaju riješiti što više ljudi,” kaže Birgit Roth iz austrijske udruge “Border Crossing Spielfeld”.

“Za nas je to igra koju Austrija igra. Vlasti su primjetile da Hrvatska potiho prima sve te ljude i ne diže puno buke zbog toga, pa sada to vide kao mogući izlaz i šalju sve te ljude”, dodaje Roth.

MUP: Provodimo EU zakonodavstvo

Centar za mirove studije zato apelira na MUP – da prestane primati i sama vraćati migrante – dok Europski sud ne odredi – što je legalno, a što ne.

Iz MUP-a pak poručuju da su dužni provoditi europske zakone dok su na snazi. “Hrvatska ne može odbiti provedbu zakonodavstva Europske unije na osnovu odluka sudova drugih država članica.

Nakon donošenja prethodne odluke Suda Europske unije, nadležna tijela Hrvatske će postupiti u skladu s odlukom Suda.”

Više pogledajte u prilogu N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...