Football leaks trese Europu; Modrić pod istragom zbog skrivanja milijuna

Luka Modrić pod istragom je španjolskih vlasti zbog sumnje da je, poput mnogih nogometnih zvijezda, izbjegao plaćanje poreza na milijune eura prihoda koje zarađuje igrajući u Real Madridu, piše Index.hr.

Ime najpopularnijeg hrvatskog nogometaša je na naslovnici El Munda od utorka, lista čiji su novinari sudjelovali u razotkrivanju dokumenata “Football Leaksa”, projekta koji je od prošle godine do prošlog proljeća objavio niz dokumenata i ugovora koji otkrivaju prljave tajne nogometnog biznisa i najvećih nogometnih transfera.

Modrić se pod povećalom našao zbog sumnje da je preko luksemburške tvrtke, kojoj je prodao marketinška prava, izbjegao prijaviti dio prihoda za 2013. i 2014. godinu.

Istraga španjolskih vlasti pokazat će je li se i Modrić poveo za suigračima i izbjegao platiti porez na milijunsku zaradu, a u prilog mu sigurno ne ide činjenica da je i u svojoj zemlji imao posla s poreznim istražiteljima. Podsjetimo, Modrić je završio na ispitivanju u USKOK-u zbog istrage protiv Zdravka Mamića, za kojeg se sumnja da je upravo preko Luke (i drugih igrača) iz Dinama izvukao milijune.

Prije nekoliko dana iz istog izvora su u medijima završile pojedinosti o nevjerojatnoj zaradi koja se vrti oko Cristiana Ronalda. Otkriveno je i kako portugalska superzvijezda u poreznim oazama širom svijeta skriva 150 milijuna eura. I Leu Messiju je već suđeno zbog utaje poreza, na udaru su bili i Neymar, Mascherano, Eto`o, ali Football Leaks otkriva da se ne radi samo o najskupljim igračima već cijeloj mreži menadžera, agenata, investicijskih fondova i off-shore kompanija širom svijeta koje imaju samo jedan cilj – zaraditi što više novca.

Ranije je objavljeno kako su Modrićevi suigrači Pepe i Coentrao utajili 7 milijuna eura poreza. Umiješani su i neki slavni treneri, Jose Mourinho i njegov menadžer Jorge Mendes, agent brojnih zvijezda, također su dio tog kruga sa uhodanim sistemom kojim su “sakrili” milijune u poreznim oazama poput Djevičanskog otočja, Švicarske, Paname, Jerseyja, pa čak i Irske…

U ponedjeljak je španjolski sudac Arturo Zamarriego, nakon jakog lobiranja međunarodnog nogometnog lobija, zabranio “El Mundu” objavu svih informacija iz projekta “Football Leaks” kako bi spriječio moguću povredu prava na privatnost, a sudac je zatražio i da se zabrana provede u cijeloj Europi. “Novinari bez granica” i druge međunarodne organizacije i medijske kuće odmah su osudili takav potez, kao i dio javnosti na internetu i društvenim mrežama.

U više od 18 milijuna dokumenata navodno su i oni koji otkrivaju niz kaznenih djela povezanih s nogometnim biznisom, od utaje poreza, mafijskih veza, iskorištavanja maloljetnika, pa i prostitucije.

Sljedećih dana očekuje se objava novih detalja, a očekuju se i nove informacije koje bi mogle dobro potresti i hrvatski nogomet.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...