Heroji sa zadarskog mora; Zbog spašavanja posade goruće jahte i pokvarenog kanadera nagrade našim pomorcima

Dan je pomoraca, blagdan njihova zaštitnika svetog Nikole.

Tom prigodom Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture organizira dodjelu nagrada zaslužnim pojedincima, udrugama i tvrtkama u šest kategorija: za doprinos razvitku pomorskog gospodarstva, za doprinos razvoju riječnog gospodarstva, za unapređenje pomorske znanosti, za unapređenje sigurnosti plovidbe, za traganje i spašavanje na moru te za promicanje pomorske kulture.

Posebno smo ponosni spomenuti da su posada ribarice „Pauk 1“ i posada brodice RH 1 ZD Lučke kapetanije Zadar – Ispostave Sali kap. Ivo Švorinić i g. Nikola Milić ovogodišnji dobitnici nagrade za traganje i spašavanje na moru te za promicanje pomorske kulture.

Ivica Gobin i šest članova posade s broda “Pauk 1” riskirali su vlastite živote kako bi spasili posadu Princeza 65, koja je plovila pod austrijskom zastavom, a naglo ju je zahvatio požar. Ukrcali su se bez razmišljanja na mali pomoćni brod i s aparatima za gašenje krenuli prema jahti, spasivši pet ljudskih života od sigurne smrti u gustom dimu.

Kada je kanader koji je gasio požar u Parku prirode Telašćica sletio na more kako bi usisao morsku vodu, zbog kvara na jednom motoru više nije mogao uzletjeti, počeo se vrtiti u krug, a jaka ga je bura dodatno počela nekontrolirano nositi. Do njega je spasilačkom brodicom doplovio lučki kapetan iz Sali Ivo Švorinić koji je kanader uzeo u tegalj i odvezao u milju udaljenu luku Sali. Na posadi brodice RH 1 ZD Lučke kapetanije Zadar – Ispostave Sali Švorinić radi s mladim i ništa manje hrabrim i požrtvovnim Nikolom Milićem.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...