U Hrvatkoj uvedena uzbuna trećeg stupnja; Na terenu policija s psima, pojačana kontrola granice…

Glavni ravnatelj policije Marko Srdarević u utorak je donio operativnu odluku o podizanju razine pripravnosti u cijeloj zemlji s drugog na treći od ukupno četiri stupnja, doznaje Jutarnji list.

Odluka je posljedica terorističkog napada u Berlinu i donesena je samo nekoliko sati nakon tog događaja. Slijedom toga odmah su pojačane policijske aktivnosti na javnim mjestima, čemu smo svjedočili i jučer u ranim poslijepodnevnim satima na području oko zagrebačkog Zrinjevca.

Na tom je prostoru policijski službenik bio u ophodnji sa službenim psom za detekciju eksploziva.

– To je vidljiva posljedica odluke o podizanju stupnja pripravnosti – tvrde izvori Jutarnjeg lista.

Kako doznajemo, dan nakon masakra u Berlinu u Zagrebu su se sastali predstavnici Sigurnosno-obavještajne službe, Vojne sigurnosno-obavještajne agencije i Ravnateljstva policije te su donijeli zaključak da je potrebno podići razinu pripravnosti sigurnosno-obavještajnih službi.

Odluku na osnovi sigurnosno-obavještajnih podataka donosi glavni ravnatelj policije, a ministar unutarnjih poslova o tome obavještava premijera. U praksi to znači pojačane policijske ophodnje po mjestima gdje se održavaju javne manifestacije. Posebice božićna događanja kao što je advent.

Nadalje, pojačava se nadzor granice. Kako graničnih prijelaza, tako i granice po dubini prostora morske granice. To znači i veću aktivnost specijalnih jedinica Cobri i granične policije s termovizijskim uređajima.

Osim toga, ovaj stupanj pripravnosti uključuje i jaču i učestaliju koordinaciju i razmjenu informacija između policijskih i obavještajnih službi, piše Slobodna Dalmacija.

Treći stupanj pripravnosti posljednji je put uveden u ožujku nakon terorističkog napada na aerodromu u Bruxellesu, a prije toga nakon terorističkog napada u Parizu.

No, za razliku od tada, sada je situacija specifična. Naime, zbog brojnih pretprazničkih događanja na gradskim ulicama i trgovima velik je broj ljudi, što je teroristima idealna meta. Uostalom, to je pokazao i napad u Berlinu.

Kako doznajemo, ova mjera bit će na snazi do daljnjega, a posebice tijekom adventskih događanja na otvorenom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...