I Vakula je objavio blagdansku prognozu, evo što predviđa za Božić i dane nakon njega

U stabilnim vremenskim prilikama pod djelovanjem polja visokog tlaka zraka procjene prognostičara malo se mijenjaju od dana do dana. Stoga se ni jutrošnje ne razlikuju znatnije od jučerašnjih pa je danas na Jadranu i u višem gorju sigurno pretežno sunčano vrijeme, a u nizinama će prevladavati oblačno, tmurno, ponegdje i maglovito, slično onome prošlih tjedan dana, pa i više, pri čemu je mjestimice moguća izmaglica, zbog niske temperature – i inje i poledica, piše jutros Zoran Vakula za Meteo kutak HRT-a, prenosi Index.hr.

Ipak, malo se povećava vjerojatnost djelomičnog razvedravanja ili barem pogleda na dijelove nebeskog plavetnila i u nekim nizinskim mjestima. I premda je tijekom vikenda ta vjerojatnost još veća, sunčano se vrijeme i dalje ne može jamčiti u nizinama, ali može na moru i u planinama, gdje će i dalje biti iznadprosječno toplo, iako tijekom vikenda uz više oblaka nego do tada.

Iznadprosječne temperature

Inače, u dosadašnjem dijelu prosinca, od meteoroloških postaja DHMZ-a, samo je na onim na višim nadmorskih visinama srednja temperatura zraka zamjetnije viša od prosjeka – najviše na Pargu – oko 1 °C, na Puntijarki oko 2 °C, a na Zavižanu čak i 3 °C!

Istodobno je na Jadranu uglavnom malo pozitivno odstupanja od uobičajenih vrijednosti za prva 22 dana, a u većini unutrašnjosti negativno, čak i 2 do 3 °C, kao primjerice u Krapini i Daruvar.

Sljedećih će se dana razlike u tim odstupanjima smanjiti jer će u gorju temperatura od ponedjeljka biti osjetno niža nego do tada, a u nizinama se, uz sunčana razdoblja, očekuje njezin porast. Stoga će se uglavnom prekinuti u ovom dijelu prosinca u mnogim nizinskim mjestima do sada rijetko kada zabilježen niz dana s tako dugotrajno niskom najvišom dnevnom temperaturom zraka.

Pritom će se tlak zraka do ponedjeljka snižavati, ali će i dalje biti povišen. Od utorka pak ponovno zamjetniji porast, pa će opet biti viši od 1030 hPa, pa čak u dijelu Hrvatske vjerojatno i oko 1040 hPa!

Magla, inje i poledica

Oborina će biti malo, do nedjelje većinom i nimalo, ali se ipak u nizinama unutrašnjosti i sljedećih dana ne smije zanemariti mjestimična izmaglica, inje i poledica, potkraj nedjelje dodatno i mogućnost za samo ponegdje vrlo malo kiše koja se smrzava u dodiru s podlogom.

U prognozama za sljedeći tjedan, osobito od utorka, povremena oborina sve je izglednija, ali i dalje nije sigurna, osobito ne na Jadranu, pa ne smije iznenaditi u mnogim mjestima ponavljanje prošlogodišnjeg ekstremno suhog prosinca. Ipak, unatoč tom porastu vjerojatnosti za oborinu, još je vjerojatnije da će u nizinama biti manje oblačno, tmurno i maglovito vrijeme u odnosu na ovotjedno.

“U ime ekipe koja sve to priprema želim vam sretan Božić i uspješnu 2017. godinu, s nadom da će vam HRT Meteo barem malo pomoći u planiranju svakodnevnih aktivnosti, a i da će vam ostale HRT-ove medijske platforme biti od koristi, te da ćete na njima naći svrsishodne vam meteorološke zanimljivosti…

I bez obzira što nema prirodnog nego samo umjetnog snježića, nadam se da ćete uživati u radostima Božića!”, poručio je na kraju Zoran Vakula.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...