I vaši nokti zimi trebaju posebnu njegu – saznajte kako ih njegovati i čuvati

Ušuškati ruke u rukavice samo je jedan od načina zaštite ruku, a time i noktiju, od zime i hladnoće. Ali, povrh toga, trebali biste se pridržavati i još nekih zgodnih savjeta kako bi zimska njega noktiju bila potpuna.

Zimski mjeseci donose grudanje, toplu čokoladu, toplinu doma, ali vrlo često i – posebno lomljive nokte i zanoktice.

Zašto nokti mrze zimu?

Zbog dvije riječi: nedostatak vlažnosti. Zdravi nokti sadrže prosječno 18% vode u sebi. U zimskim mjesecima, stalno smo prelazimo iz toploga i suhoga zraka u unutrašnjosti i ledenih temperatura koje su vani. Takve oscilacije rezultiraju smanjenjem vlažnosti u noktima zbog čega oni dehidriraju. Isušeni nokti su onda skloniji pucanju i cvjetanju. Ono što noktima sigurno neće pogodovati su produkti za njegu na bazi alkohola, kao ni deterdžent za pranje suđa.

Njega noktiju

Najprovjereniji, a u istom trenutku i najjednostavniji, plan svakako je svakodnevna i temeljita hidratacija. Nokti su rožnate tvorevine koje u sebi sadrže keratin zbog čega se i mogu ljuštiti. No, redovnom hidratacijom učinit ćemo ih fleksibilnijima, glađima i bit će manje skloni pucanju ili listanju.Stoga, kada nanosite kremu za ruke, obvezno biste trebali njome namazati i nokte.

Isto tako, trebali biste tražiti kreme i losione koji sadrže ureu, humenktans koji opskrbljuje kožu vlagom i sprječava isušivanje. Isto tako, jednom tjedno biste trebali imati nešto intenzivniji tretman – uronite nokte u toplu vodu, ali nemojte ih držati u vodi dulje od 10 minuta. Zatim nokte namažite uljem za nokte, stavite pamučne rukavice na ruke i držite ih barem sat vremena.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...