Još se ne zna ima li Hrvata među berlinskim žrtvama

U program N1 televizije javio se hrvatski veleposlanik u Njemačkoj Ranko Vilović, jutro nakon smrtonosnog napada u Berlinu u kojemu je ubijeno 12, a ozlijeđeno 48 ljudi, piše N1.

“Još se ne zna ima li hrvatskih državljana među žrtvama, konkretnih podataka još nemamo, dobili smo obavijesti da se još utvrđuje identitet svih žrtava. U kontaktu s kriznim stožerom njemačkog ministarstva vanjskih poslova i izravno s berlinskom policijom. Još se uvijek ne daju nikakvi podaci o identitetu žrtava”, kazao je Vilović te opisuje situaciju u Berlinu jutro nakon terorističkog napada:

“Naravno da je javnost, i politička i opća, zgrožena i šokirana napadom. Zastave su spuštene na pola koplja. U 11 sati će se kancelarka Merkel obratiti javnosti, a u 13 sati berlinski gradonačelnik.

Kabina kamiona je odšlepana na dodatno vještačenje, a prikolica je ostala radi utvrđivanja dodatnih tragova. U noći je počela je akcija specijalaca u izbjegličkom centru Tempelhof, a završila je u 8 sati. Prema dostupnim podacima nije bilo uhićenih, ali očito je da se dokazi skupljaju.”

Iz berlinske policije najavljeno je da će se podići stupanj pripravnosti i u ostalim gradovima, no Vilović ističe da to nije tako jednostavno.

“Naravno, dići će se, ali morate znati da su ta mjesta poput božićnih sajmova točke koje je teško ili skoro nemoguće braniti. U Njemačkoj je oko 2.500 božićnih sajmova. Ovaj je napad imao i jaku simboličku poruku – u srcu Njemačke, u srcu Berlina, kod zavjetne crkve koja ima simbolički značaj i to u vrijeme uoči Božića.”

Prema posljednjim, još uvijek neslužbenim informacijama, vozač kamiona bio je 23-godišnji Pakistanac, koji je u Njemačku došao balkanskom migrantskom rutom. Koliko će to promijeniti već sada poljuljanu politiku Njemačke prema izbjeglicama?

“Percepcija u javnosti je ionako podijeljena. Njemačko društvo je do sada u cjelini bilo tolerantno i strpljivo, međutim bilo je sve većeg nezadovoljstva. Naravno da će biti grupa i političkih strujanja koja će pokušati radikalizirati i iskoristiti ovu situaciju, ali vidjet ćemo kako će situacija ići. Nije za očekivati nešto dramatično, no traga će sigurno biti”, smatra Vilović.

Podsjetimo, njemačka policija objavila je da je u napadu kamionom na božićni sajam u Berlinu poginulo dvanaestero ljudi, a najmanje 48 je ozlijeđeno, od kojih neki teže. Napad se dogodio u ponedjeljak navečer, u vrijeme kada se najviše ljudi okupilo pored tradicionalnih štandova s božićnim proizvodima, hranom i pićem.

Jutro nakon njemački mediji objavili su kako su njemačke specijalne postrojbe upale u hangar bivšeg aerodroma Tempelhof u južnom Berlinu.

Također, prema neslužbenim navodima, ubojica je 23- godišnji Pakistanac koji je u Njemačku stigao u veljaču preko balkanske migrantske rute, piše N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...