Korak do zabrane; Uvodi se obvezna naplata tankih plastičnih vrećica u trgovinama

U prijedlog Plana gospodarenja otpadom RH za razdoblje od 2016. do 2022. godine uvrštena je i obvezna naplata plastičnih vrećica u trgovinama.
To je, kako kažu u udruzi Prijatelji životinja, koja je još 2009. pokrenula peticiju za zabranu plastičnih vrećica, a čiji su predstavnici sada sudjelovali u javnom savjetovanju o Nacrtu prijedloga spomenutog Plana, korak ka potpunoj zabrani plastičnih vrećica, prenosi Net.hr.

Hrvat u prosjeku potroši oko 150 vrećica godišnje
Mjera koju je predložilo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike o uvođenju naplate laganih plastičnih vrećica u trgovinama glasi: “Potrebno je uvesti obveznu naplatu za lagane plastične vrećice za nošenje i obvezu prodavateljima da na mjestu prodaje plastičnih vrećica informiraju potrošače o negativnom utjecaju prekomjerne potrošnje plastičnih vrećica za nošenje na okoliš, uključujući i mjesta gdje potrošači sami uzimaju plastične vrećice (vrećice u rolama za voće i povrće i sl.). Ova je mjera značajan korak za očuvanje okoliša i dobrobit ljudi i životinja jer se donosi s ciljem sprječavanja nastanka nepotrebnog otpada.”

Prosječan građanin Hrvatske godišnje potroši oko 150–170 vrećica, što na državnoj razini iznosi čak 700 milijuna vrećica. Zbog visokih troškova te nedostatka potrebne infrastrukture reciklira ih se najviše šesto poso, pa uglavnom završavaju na odlagalištima otpada gdje se bez prisutnosti svjetla niti ne mogu razgraditi. Za razgradnju plastične vrećice potrebna su stoljeća, a pri tom nastaje opasna plastična prašina koja se taloži u svjetskim oceanima i ulazi u hranidbeni lanac, kažu u svom priopćenju ‘Prijatelji životinja’.

Danac i Finac u prosjeku potroše 4 vrećice godišnje

“Uvođenjem naplate uvelike bi pala potrošnja plastičnih vrećica jer bi dodatni financijski izdatak potaknuo uporabu trajnih vrećica, torbi i košara koje se mogu višekratno koristiti. Osim toga, smanjenje uporabe plastičnih vrećica od Hrvatske zahtijevaju i odredbe Europske unije, a uvođenje naplate plastičnih vrećica potaklo je žitelje drugih zemalja da mnogostruko srežu ovisnost o plastičnim vrećicama”, stoji u priopćenju udruge ‘Prijatelji životinja’.

Tako je po uvođenju naknade za plastične vrećice 2002. godine u Irskoj njihova godišnja potrošnja po stanovniku pala s 328 na 21 komad. Uzor bi nam, smatraju ‘Prijatelji životinja’, trebale bi biti Danska i Finska, čiji stanovnici koriste svega četiri vrećice godišnje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...