Mamurluk: savjeti kako ga izbjeći nakon blagdanskih zabava

Vrijeme je blagdana i pregršt je razloga za slavlje. Ali, budite oprezni jer previše čaša kuhanoga vina i ostalih pića uobičajenih za zabave koje slijede može vam ujutro pokloniti dar koji nitko ne voli – mamurluk. Pogledajte kako, koristeći prave namirnice, uživati u zabavi i izbjeći mamurluk, piše Ordinacija.hr.

Koliko ste se puta pitali kako par čašica alkohola može dovesti do tako očajnog stanja kao što je mamurluk? Trebate imati na umu da je alkohol otrov, a mamurluk je način na koji se organizam bori s količinom otrova u sebi i način na koji ga izbacuje iz sebe. Kako spriječiti neugodne simptome mamurluka kao što su glavobolja, dehidracija, malaksalost i umor?

Prevencija
Prije nego vas mamurluk napadne, možete poduzeti određene korake kako biste ga spriječili.

1. Pametno birajte piće koje pijete: alkoholna pića u čijem su sastavu uglavnom samo alkohol i voda (poput vodke ili gina) donijet će manje štete nego, recimo, obojena pića poput viskija, crvenoga vina i sl. Odnosno, manje štete donose pića u kojima se, osim etanola, nalazi i metanol.

2. Jedite prije nego krenete piti: Alkohol se sporije apsorbira ako želudac nije prazan. Na pitanje što trebate jesti odgovor je da jedete što želite. Mit je da je neka hrana bolja od druge. Bitno je samo da želudac nije prazan.

3. Pijte pametno: Svoje piće pijte u kombinaciji s nekim bezalkoholnim – najbolje vodom. dvije čaše vina pa jedna čaša vode recept je s kojim se ujutro nećete kajati jer ste popili koju čašicu više.

4. Nadoknadite izgubljenu tekućinu: Alkohol dovodi do dehidracije. Stoga, prije nego legnete spavati, obvezno popijte čašu vode ili nekog drugog bezalkoholnog pića kako biste osigurali organizmu dovoljnu količinu tekućine za vrijeme spavanja. Isto tako, izbjegavajte napitke s kofeinom jer, baš kao i alkohol, i oni imaju diuretička svojstva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...