Spektakularna krunidba dio je manifestacije "SVI zaJEDNO ZA BOŽIČNU ČAROLIJU NA SILBI"

Nakon vipe od 200 godina na otoku Silbi ponovno okrunjen kralj od Silbe

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Od samog otvorenja premijerne manifestacije “SVI zaJEDNO ZA BOŽIČNU ČAROLIJU NA SILBI”, koja je započela 23. prosinca, a trajat će sve do 1. siječnja, na Silbi se dan za danom održavaju originalni adventski događaji, a sinoćnji povijesno-scenski spektakl, nikoga nije ostavio ravnodušnim! Na Silbi je, naime, sinoć ponovno okrunjen kralj i to nakon punih 200 godina.

„Silba je nakon 200 godina opet izabrala kralja! Neizvjesna borba vodila se između dvojice kandidata s otoka, Donata Kalita Pavića i Marinka Lovrina. No, s 12 glasova više, pobijedio je Marinko Lovrin i ponio laskavu titulu kralja!“ otrila nam je Matilda Sindičić, vijećnica Mjesnog odbora Silbe koja se u sklopu adventskih atrakcija na Silbi uhvatila oživljavanja 200 godina stare otočke tradicije.

U staro doba, na blagdan svetog Stjepana, na Silbi se, naime, birao seoski kralj, uz dozvolu mletačkih vlasti. Njegov mandat je trajao 12 dana, odnosno do 6. prosinca, kada se slavi blagdan Sveta Tri kralja. „Zadatak Kralja od Silbe u davnim vremenima bio imenovati seoskog glavara, arambašu i poljske straže, odobriti seoski konačni račun minule i godine u nastajanju te suđenje u svim tužbama i prepirkama koje bi se tijekom godine dogodile. Kao simbol njegovih izvanrednih prava, u prvoj polovini 17.stoljeća, nabavljena je mjedena kruna koja se i danas čuva u riznici župske crkve na Silbi. Kralj je također imao plašt od modrog velura i štap od tvrdog drva obojen crnim lakom, ukrašen reljefom prstena a u vrhu s izrezbarenom glavom u obliku artičoka koji su bili žuti. Ovaj je običaj prestao živjeti među otočanima u prvoj četvrtini 19. stoljeća, a mi smo ga upravo jučer oživjeli u sklopu naše božićne čarolije na Silbi!“ pojašnjava Matilda koja je zajedno s članicama Mjesnog odbora Silbe okupljenima oko inicijative Silba u srcu, zajedno s kolegama iz agencije Idi za srcem, Kristijanom Lopcem i Aleksandrom Kovačevićem, koji produciraju sva događanja na Silbi i to bez budgeta i brojnim mještanima i volonterima, po prvi puta na otoku Silba organizirala manifestaciju “SVI zaJEDNO ZA BOŽIČNU ČAROLIJU NA SILBI”. Podršku su dobili i od Otočnog sabora i Turističke zajednice Silbe, ali onu najveću – od svih dobrih ljudi, otočana i volontera.

Na oduševljenje mnogobrojnih posjetitelja manifestacije koji su sinoć došli uživati u krunidbi kralja, uz legendarnu prvu rečenicu “Ja sam vaš kralj, poklonite mi se!“ sinoć je započela sedmodnevna vladavina Marinka Lovrina, novog kralja od Silbe. Fešta je potrajala do dugo u noć, uz nastupe Kulturnoumjetničkog društva  Zora s Oliba i Izvorne folklorne skupine Silba, a zaplesali su i brojni mještani i gosti Silbe.

Kraljeve dužnosti će, naglašavaju organizatori manifestacije, kroz sve predstojeće dane adventa na Silbi, biti otvorenje i proglašenje pobjednika Silbenske alke u karićima, Silba Vibra Festa koji će 29. prosinca ovaj otok pretvoriti u meku glazbe i performansa i posebnog spektakla koji se na Silbi priprema za doček Nove godine!

Ostavi komentar koristeći Facebook