Neki malo paranoični stručnjaci za cyber sigurnost tvrde da bi se ovo moglo uskoro dogoditi…

Prosinac je uobičajeno doba godine kada se eksperti i analitičari svih mogućih industrija bave predviđanjima trendova za godinu koja dolazi. Ipak, jedno predviđanje iskočilo je iz mase: “sljedeće godine na 24 sata će pasti cijeli internet”. Smjelo predviđanje iznijeli su za Business Insider stručnjaci američke kompanije za podatkovnu sigurnost LogRhythm.

Njihov šef informacijske sigurnosti James Carder tvrdi da se pritom neće samo raditi o tehničkim poteškoćama. “U 2017. godini, negdje, nekad, doći će do žestokog napada. Ako internet padne, za sobom će povući financijska tržišta”, izjavio je Carden. Stručnjak za internetsku sigurnost objasnio je da smo ove godine već mogli primjetiti znakove da se nešto kuha, odnosno, kako je on kazao, “kriminalce koji testiraju projektile i ispaljuju ih u ocean”.

Napadi na velike medijske platforme

“Prije nekoliko mjeseci svjedočili smo masivnom DDoS napadu na servere tvrtke Dyn, jednog od najvećih pružatelja internetskih usluga u svijetu. Opteretili su sustav bezbrojnim upitima s lažnih email adresa kojima su preopteretili servere. DDos napad srušio je internetske platforme, među kojima su Twitter i Spotify za samo nekoliko sati. Slični napad dogodio se američkom novinaru Brianu Krebsu, stručnjaku za cyber sigurnost. To su bile samo pokazne vježbe”, objasnio je Carder.

“Ako si već dokazao da možeš srušiti masivne web stranice i ugasiti pozamašan komad interneta u Sjedinjenim Državama u samo nekoliko sati, onda pad globalnog sistema u trajanju od 24 sata ne djeluje više tako zahtjevno, zar ne?” Osim toga, Carder je za Business Insider predvidio da će se problem s lažnim vijestima samo pogoršavati, a hakeri će napadati velike medijske platforme, poput primjerice CNN-a i Fox Newsa.

Upadanje ljudima u telefone zbog ucjene

“Snaga utjecaja počela se s mainstream medija prebacivati na druge kanale, a po mom mišljenju, glavne medijske kompanije jednostavno si ne mogu priuštiti da se to dogodi. Nadalje, njihov odgovor na prijetnju koju predstavlja širenje lažnih vijesti bit će pokušaj nametanja neke vrste medijske kontrole, s kojom će, vrlo vjerojatno, otići malo predaleko”, ocijenio je, referirajući se na Facebookove pokušaje. “Mislim da će hakeri, u ime zaštite slobode govora, uzvratiti rušenjem barem jednog ili dvaju medija”, zaključuje.

Međutim, crne projekcije za 2017. ne staju na tome. Šef prodaje australske podružnice LogRhythma Simon Howe prognozira da će ransomver sljedeće godine postati sve rasprostranjeniji problem, odnosno da će hakeri sve više iznuđivati novac od korisnika pametnih telefona.

“Hakeri će napadati korisnike zloćudnim sofverom koji njihove osobne podatke pretvara u taoce. Primjerice, napadači će prijetiti slanjem ili brisanjem fotografija korisnika ako im vlasnik telefona ne plati otkupninu. Hajde recite, koliko biste platili za vraćanje fotografija”, upozorio je Howe a prenosi Telegram.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...