Odgođena sjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu; Glasovac 5 puta rekla šefu Odbora za obrazovanje da laže

U dvorani Ivana Mažuranića u Saboru u 8 je sati započela sjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, na kojoj je izbila svađa zbog diskriminatornih opaski državnog tajnika u Ministarstvu obrazovanja Matka Glunčića. Sjednica je potrajala gotovo sat i pol i nije raspravljena ni jedna točka, budući da je blokirana ona o Glunčiću, piše N1.

Sjednica je odgođena do 22. ili 23. prosinca i o njoj će se raspravljati o imenovanju novih članova u Nacionalnom vijeću za znanost i visoko obrazovanje, dok je rasprava o Glunčiću i dalje neizvjesna.

Član odbora, Bojan Glavašević (SDP), javio je najprije kako predsjednik tog radnog tijela Andro Krstulović Opara (HDZ) nije udovoljio zahtjevu za raspravu o budućnosti državnog tajnika u Ministarstvu obrazovanja, zaduženog za kurikularnu reformu, Matka Glunčića, koji je izgovorio diskriminatornu izjavu govoreći o razlozima loših rezultata PISA testa.

Podsjetimo, djeca koja pohađaju nastavu po prilagođenim programima za te dvije skupine ni ne sudjeluju u testiranjima, pa osim što je svojom izjavom Glunčić uvrijedio manjinske skupine u društvu, pokazao je i neznanje.

Predsjednik Odbora za znanost krši Poslovnik i odbija uvrstiti raspravu o Matku Glunčiću na dnevni red, iako trećina članova odbora to traži, poručio je preko Twittera.

Jasno je, nastavlja, da HDZ i Krstulović Opara bježe od rasprave o izjavama državnog tajnika Glunčića.

“Loša parlamentarna praksa!”, upozorava Glavašević, dodajući da ukoliko postoji volja članova, bilo koji saborski odbor moze raspravljati o bilo kojoj temi.

“Ništa se neće dogoditi krucijalno u mjesec dana, ali hrvatska javnost ima pravo znati što je državni tajnik napravio i kako je prekršio Zakon o diskriminaciji”, kazao je Mirando Mrsić.

Sabina Glasovac je upozorila da se ignorira rasprava o ostavkama i diskriminatornim izjavama Glunčića. Da se to ne pokušava, kaže ona, odbor ne bi dobio dnevni red sa samo jednom točkom, dakle, bez spomenutih rasprava.

“Budući da niste uvrstili raspravu o smjenama u odboru za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, ako ne utvrdimo kada će biti rasprava o ovom pitanju, onda ćemo se morati pozvati na članak 49. Poslovnika, prema kojem moramo obavijestiti predsjednika Sabora da rasprava nije održana u skladu s Poslovnikom. Dovest ćemo se u situaciju da predsjednik Sabora saziva sjednicu s ovim točkama dnevnog reda. To se dogodilo samo jednom u povijesti”, kazala je Glasovac.

“Sabor treba osuditi svaki oblik diskriminacije bez obzira od koga dolazi i bez obzira kojeg segmenta se ticao, a posebno kada se događa u obrazovanju… Tvrdite da diskriminacija određenog dijela djece nije ono od čega ovaj odbor treba bježati… Ako me uspijete uvjeriti da u nekom od nacionalnih dokumentata piše da se ta djeca smiju diskriminirana, uvjerit ćete me da je ta tema i sramotan postupak državnog tajnika nije u djelokrugu rada ovog odbora”, kazala je Glasovac.

“Očito se pokušava postići to da postupak državnog tajnika prekrije ne zelena, nego plava trava zaborava”, kazala je Glasovac, tražeći da se sjednica prekine i da se idućeg tjedna raspravlja o ovoj točki.

Krstulović Opara tvrdi da je ponudio opoziciji koja je manjinska u odboru kolegijalni odnos i da je opozicija to odbila.

“Lažete! Javno lažete!”, kazala je Glasovac.

“Možete li to još jednom, glasnije kazati!”, kazao je HDZ-ovac.

“Mogu. Lažete”, kazala je.

On joj je uzvratio da to govori o njoj i da se ne ponaša parlamentarno te ustvrdio da opoziciji nije stalo do rasprave, već do showa inače ne bi optužila predsjednika četiri puta da laže.

“Mogu i peti put!”, kazala mu je.

Kazala mu je i šesti puta da laže.

Autokracija i stvaranje privida demokracije je samo iskaz da se ovdje želi da se “manipulacijom istina prikazuje kao laž, a laž kao istina”, kazala je Glasovac.

“Vi ste ponudili kolegama koji su poslali zahtjev da se održi sjednica s jednom točkom dnevnog reda, a sljedeće dvije da se održe na sljedećoj sjednici”, ispravila ga je.

Ovaj joj je uzvratio da je svojim ponašanjem pokazala kako se odnosi prema parlamentarizmu.

I Branimir Bunjac iz Živog zida također je prozvao šefa odbora zbog odbijanja da se na Odboru za znanost raspravlja o izjavama državnog tajnika.

“Stavljam na glasovanje moj prijedlog da se o trećoj točki dnevnog reda raspravi nakon razrješenja spora na Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav”, kazao je šef odbora zatim.

Predložio je da se sjednica sazove 21. ili 22. prosinca kako bi se raspravilo o drugim točkama, a da se naknadno pregovara i raspravlja o Glunčiću. HDZ-ovac Željko Reiner je predložio da se redom glasuje o točkama, kao se ne bi dogodilo da se nije moglo pristupiti izboru novih članova u Nacionalnom vijeću za znanost zbog opstrukcije oporbe.

Glasnovac je kazala i da se boji da će članovi sljedeći tjedan doći ovdje i da opet neće izabrati članove NV-a, jer predsjednik nećete dozvoliti uvođenje tih točaka na dnevni red, piše N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...