ukazalo se na procese učenja kroz dječju igru i kroz situacije svakodnevnog života

Održana radionica “Dječje pravo na učenje: Kako pomoći svom djetetu da uči i razvija se?”

Arhiva, ilustracija
Tamni način

U ponedjeljak se održala radionica “Dječje pravo na učenje: Kako pomoći svom djetetu da uči i razvija se?” u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar. Radionicu je održala Ivana Šunjić, dipl. uč./specijalist rane intervencije u edukacijskoj rehabilitaciji. Bila je namijenjena prvenstveno roditeljima i obiteljima djece s komunikacijskim teškoćama.
Radionica je sadržavala prikaz procesa razvoja učenja, od rane do predškolske dobi. Kroz praktične primjere i interaktivne radionice, ukazalo se na procese učenja kroz dječju igru i kroz situacije svakodnevnog života.

Također se naglasila važnost i uloga roditelja i skrbnika u procesu poticanja učenja kod djeteta s teškoćama u razvoju. Na radionici je objašnjeno što je učenje te kako pomoći djetetu da uči. Učenje je svaka promjena ponašanja koja nastaje na osnovu usvojenog znanja, navika, vještina, iskustva i sl. Za učenje nam je potrebno pamćenje kao ”mjesto” gdje možemo pohraniti naučeno. U ranoj dobi djeca najviše uče od svojih najbližih, a za to su potrebni određeni uvjeti poput; emocionalnog odnosa – povezanost s roditeljima, okolina, vrijeme, pokušaj – pogreška, ohrabrivanje itd. Najbolji način kako mala djeca uče je igra! Kroz kretanje, istraživanje, senzorička iskustva, zabavu i ugodu dijete uči o sebi i o svijetu oko sebe. Igra djetetu stvara ugodu, uživa u njoj i na takav način lakše usvaja nove sadržaje, obrasce i mentalne mape. Učenje kroz igru i zabavu jedini put u ranoj djetetovoj dobi.
Društvo “Naša djeca” Zadar u sklopu programa IPA 2012 provodi projekt Foster Children Rights – promicanje prava male djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji. Osim nositelja Društva „Naša djeca“ Zadar, partneri na projektu su i Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Grad Zadar, Zadarska županija, Caritas Zadarske nadbiskupije, Volonterski centar te Udruga Maraške. Vrijednost projekta je 130.186,90 EUR, a ukupno trajanje projekta je 18 mjeseci. Opći cilj projekta je osigurati učinkovitu provedbu EU standarda u provedbi prava male djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji u Zadarskoj županiji.

Realizacijom specifičnih ciljeva će nastojati osigurati da organizacije civilnog društva i jedinice lokalne i regionalne samouprave budu ravnopravni partneri u osiguravanju dosljedne provedbe prava male djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji u Zadarskoj županiji, te kroz jačanje suradnje između organizacija civilnog društva, stručnjaka koji rade s malom djecom s teškoćama u razvoju i lokalne i regionalne samouprave. U sklopu projekta organiziraju se radionice koje imaju za cilj edukaciju obitelji djece s teškoćama o načinu poticanja djece s teškoćama te njihovim pravima.
Ukoliko imate kakvih pitanja oko edukacije molimo obratite se na sljedeće kontakte, email: [email protected] ili na broj telefona 099 812 1127.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar