Ovako su škole na biogradskom području obilježile Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju

Na inicijativu Europske komisije pokrenut je Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju koje se održavao od 5. do 9.12.2016. godine, da bi se strukovno obrazovanje i osposobljavanje za napredne vještine i kvalitetna radna mjesta učinilo privlačniji, pišu mrežne stranice Grada Biograda na Moru.

Ovaj je tjedan otvoren za sve organizacije iz svih 28 zemalja članica EU-a, svih članica Europske slobodne trgovinske zone ili država kandidatkinja. Događanja se održavaju u cijeloj Europi, na lokalnoj, regionalnoj i državnoj razini. Cilj ovih aktivnosti je podizanje svijesti o važnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u svojoj zajednici i u cijeloj Europi.

Srednja škola Biograd na Moru je na inicijativu profesorice Davorke Demo i ravnatelja škole Ivice Kere, ali i podršku profesora strukovnih predmeta, svoje aktivnosti prijavila Europskoj komisiji, a prijavu možete vidjeti na njihovim stranicama.

Dan otvorenih vrata kao početna aktivnost ovog Tjedna održan je 1.12.2016. godine, kada su u Srednju školu Biograd na Moru u 11,00 pristigli učenici osmih razreda okolnih osnovnih škola (OŠ Pakoštane, OŠ Biograd, OŠ Sv. Filip i Jakov, te OŠ Polača) u pratnji svojih nastavnika i ravnatelja.

Nakon uvodnih riječi ravnatelja škole, svoja iskustva sa pohađanjem ove Srednje škole s učenicima su podijelili neki bivši učenici, koji danas imaju svoje karijere. Tako su se učenicima riječima pohvale za ovu školu obratili Angela Jačan, komercijalist iz Bure d.d. Biograd na Moru, te Anđela Rakić, koja također nastavak karijere provodi u istoj organizaciji. Posljednji je govorio Luka Banić, koji je do ove godine bio asistent na Veleučilištu u Šibeniku. Mnogo bivših učenika ove škole i radi u njoj, a značajan dio učenika radi izvan županije, od vlastitih tvrtki, do rada u respektabilnim stranim ili domaćim tvrtkama, pa čak i u HNB. Neki su bivši učenici svoju karijeru ostvarili u drugim zemljama Europske unije.

Nakon ovog dijela programa razredi osnovnoškolaca vođeni od strane učenika srednje škole prošli su sve kabinete pojedinih strukovnih zanimanja, gdje su im učenici tog smjera prenosili svoja iskustva i upoznavali ih sa svojom strukom.
U kabinetu brodostrojara i brodomehaničara su pogledali video vezan za rad u tom zanimanju, kao i konkretan stroj na kojem učenici rade.

U kabinetu vježbeničke tvrtke mogli su se upoznati sa radom po odjelima tvrtke i vidjeti kako to rade pravi ekonomisti – od ideje, do realizacije i prodaje.

U kabinetu prodavača, mogli su se upoznati sa tim poslom, odigrati igru kupnje sa ljubaznim i stručnim prodavačicama, te saznati ponešto o pojedinim vrstama robe.

Na kraju su obišli kabinet ugostiteljstva, gdje su vidjeli kako konobari flambiraju voće, dok su u kuhinji mogli pratiti proces kuhanja i pečenja delicija.

U razdoblju od 5.-9.12.2016. unutar škole su se održavali kvizovi znanja između različitih razreda, kojima se želi podići svijest kod učenika o važnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Nastavnici strukovnih predmeta će nagraditi najbolje učenike.
Tjedan je završio 9.12.2016. kada su učenici trećih i četvrtih razreda Srednje škole Biograd posjetili Tvornicu mreža, gdje su stručno vođeni kroz odjele tvrtke bolje povezali teoriju sa praksom na konkretnom primjeru uspješne tvrtke.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...