Ovo je 5 zdravih razloga za uživanje u crnom vinu

Kada se sljedeći put počastite čašom crnog vina, slobodno nazdravite i za brojne zdravstvene pogodnosti koje se u njoj kriju.

Gotovo svaka osoba koja živi stresnim načinom života (a tko danas ne živi?) zna da je čaša vina izvrstan način za opuštanje. Najbolje od svega, ova navika dolazi s brojnim zdravstvenim pogodnostima, poput zaštite vašeg srca i kontrole razine šećera u krvi! U nastavku saznajte o čemu se točno radi.

Vino snižava kolesterol

Tempranillo, sorta crnog grožđa bogatog vlaknima, mogla bi imati značajan efekt na snižavanje razine kolesterola. Tako barem tvrdi istraživanje provedeno na španjolskom sveučilištu Universidad Complutense de Madrid.

Zdravi sudionici istraživanja konzumirali su isti dodatak prehrani koji se nalazi i u crnom grožđu, a koji je smanjio razinu lošeg kolesterola za 9%. Još veći efekt zabilježen je kod ispitanika s visokim kolesterolom – razina lošeg kolesterola pala je za čak 12%.

Vino štiti vaše srce

Antioksidansi koji se nalaze u crnom vinu povećavaju fleksibilnost krvnih žila i tako smanjuju rizik od njihovog začepljenja. Međutim, budite oprezni jer pretjerana konzumacija alkohola može imati štetan učinak na vaše srce. Kao i uvijek, umjerenost je vrlina!

Vino kontrolira razinu šećera u krvi

Kožica crvenog grožđa bogata je resveratrolom, prirodnim sastojkom koji bi mogao pomoći dijabetičarima u kontroli razine šećera u krvi. U istraživanju objavljenom u magazinu Nutrition grupa ispitanika svakodnevno je uzimala 250 grama resveratrola i imala nižu razinu šećera u krvi od ispitanika koji nisu uzimali ovaj dodatak. Ispitanici koji su uzimali resveratrol također su imali znatno nižu razinu kolesterola i krvnog tlaka.

Vino ubrzava rad vašeg mozga

Resveratrol bi mogao igrati važnu ulogu i u poboljšanju vašeg pamćenja. Ovaj sastojak mogao bi spriječiti formiranje određenih proteinskih spojeva koji su jedan od glavnih uzroka Alzheimerove bolesti.

Vino vas može izliječiti od prehlade

Zahvaljujući antioksidansima koji se nalaze u crnom vinu ove bi zime mogli ostati zdravi. Neki znanstvenici vjeruju kako se upravo antioksidansi bore protiv infekcija te štite vaše stanice od štetnih slobodnih radikala. Sve to moglo bi igrati važnu ulogu i u sprječavanju raka i raznih drugih oboljenja, piše portal Fini recepti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...