Pacijenti iz Gračaca ne mogu doktoru u Gospić zbog svađe UHP-a i HZZO-a oko udaljenosti dva mjesta

Udruga hrvatskih pacijenata (UHP) i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) ne mogu se složiti oko udaljenosti između Gračaca i Gospića, a posljedično ni oko toga trebaju li građani Gračaca dobiti subvencioniran prijevoz do Gospića za ostvarenje zdravstvene zaštite.

I dok u UHP-u tvrde da je udaljenost između Gračaca i Gospića 51 kilometar, pa je HZZO dužan platiti oboljelima prijevoz, u HZZO-u odgovaraju da je udaljenost zapravo 44 kilometra, što je ispod granične vrijednosti za subvencioniranje troškova prijevoza pacijentima.

Pravo na naknadu za troškove prijevoza uređeno je Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju, po kojem osigurana osoba ima pravo na naknadu za troškove prijevoza ako je upućena radi zdravstvene zaštite u mjesto koje je udaljeno 50 i više kilometara od mjesta u kojem je njezino prebivalište, odnosno boravište.

UHP-ovci kažu da ih je u protekle tri godine dosta oboljelih kontaktiralo pa predlaže da se svugdje u takvim graničnim situacijama, gdje se​ radi o “nekoliko stotina spornih metara​”, odluka o putnim troškovima donese u korist oboljelih.

U izračunavanju udaljenosti Gračac – Gospić UHP se poziva na podatke prijevoznika Autotransa, koji prometuje na toj relaciji i računa je kao 51 kilometar, po čemu bi građani Gračaca trebali imati subvencionirani prijevoz do Gospića.

No, HZZO odgovara kako službeni podaci Hrvatskih željeznica navode da je ta udaljenost 44 kilometara. Stoga, kažu, ne mogu isplatiti naknadu putnih troškova na spomenutoj relaciji jer ona ne ispunjava zakonom propisane uvjete.

S obzirom da UHP u priopćenju apelira da se pomogne siromašnim i bolesnim mještanima Gračaca koji si ne mogu platiti prijevoz do Gospića, HZZO odgovara da se već po sadašnjem zakonu uzimaju u obzir mnoge iznimke.

Tako pravo na naknadu, uz ostale, ostvaruju mlađi od 18 godina, potpuno i trajno nesposobni za samostalan život i rad, pacijenti kojima je potrebna radioterapija, kemoterapija, hemodijaliza, kao i kronični bubrežni bolesnici.

Osim toga, provjerom u Područnoj službi HZZO-a Zadar i Ispostavi Gračac nije utvrđen nijedan zaprimljeni prigovor zbog nepriznavanja prava na naknadu za troškove prijevoza na relaciji Gračac – Gospić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...