Predstavom u OŠ Benkovac dočarane strahote Vukovara

U Osnovnoj školi Benkovac u srijedu, 14. prosinca 2016. godine održana je braniteljsko glazbeno-scenska predstava i izložba ratnih fotografija dragovoljaca HOS-a pod nazivom „Bitka za Vukovar – kako smo branili grad i Hrvatsku“. Uz predstavu su predstavljene i dvije nove knjige; Damir Markuš „“58“ HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca“ te Damir Plavšić „Bitka za Vukovar“.

Riječ je o prvoj hrvatskoj edukativno glazbeno-scenskoj predstavi koju su režirali hrvatski branitelji. Predstava je do sada izvedena u sedamdeset gradova, a izazvala je veliku pozornost i oduševljenje publike svih dobnih uzrasta u Hrvatskoj i svijetu. U braniteljskoj predstavi na gledatelja djeluju svjetlosni efekti koji izviru iz potpuno zamračenog prostora, zvukovi sirene opće opasnosti, eksplozije granata, prelijetanja zrakoplova, urlici i lavež pasa, mirisi svijeća i dima, glasovi glumaca koji se isprepliću sa zvučnim i svjetlosnim efektima uz prikazivanje filma o obrani Vukovara. Istovremeno se u simfoniju zvukova, mirisa, svjetla i tame, ubacuju pomno odabrane pjesme koje izvode lokalni folklorni sastavi te se tako narušava struktura sjetnih i neugodnih osjećaja pretvarajući sve negativno u optimizam, poštovanje i zajedništvo Hrvatskog naroda.

U predstavi sudjeluju djeca i odrasli članovi lokalnog folklornog sastava iz mjesta u kojem predstava gostuje jer se na takav način predstava oplemenjuje hrvatskom narodnom baštinom koja se ogleda u ljepoti narodnih običaja, nošnji, plesova i pjesama.

Kako su istaknuli organizatori, predstava je zamišljena kako bi educirala našu mladost o obrani grada Vukovara na način da tijekom predstave kombinacijom vizualnih, svjetlosnih i zvučnih efekata gledatelj ima osjećaj da se nalazi u Vukovaru tijekom rata. Posebna svjedočanstva o obrani grada gledatelji dobivaju od dvojice sudionika bitke za Vukovar Damira Plavšića i Damira Markuša.

U Benkovcu su tako pred mnogobrojnom publikom nastupili klapa Asseria, KUD Branimir Benkovac te školski zbor Srednje škole kneza Branimira Benkovac, navodi se na službenim stranicama Grada Benkovca.

Predstava je započela izvedbom klape Asseria iz Benkovca, dok su se ispred njih i publike veselo igrala dječicom odjevenom u bijele haljine. Kada su se ugasila svjetla, na platnu je prikazan video spot “Vukovarskih golubića“ u kojem Vukovarska djeca pjevaju staru Vukovarsku himnu. Tijekom prikazivanja spota dječica u narodnim nošnjama igraju starinske dječje igre uz ciku, veselje i smijeh.
U jednom trenutku pjesmu vukovarske himne prekida glasan zvuk sirene opće opasnosti, a potom se čuju zvukovi fijukanja i detonacija mnoštva granata uz bljeskove koji razbijaju tamu u prostoriji. Tada dječica pale ručne baterijske lampe te trče po pozornici i vrište stvarajući dojam panike, jeze i straha. Djeca bježe s pozornice, a kroz gledateljstvo iz stražnjeg dijela dvorane prolaze članovi folklora koji u rukama nose velike crvene lampione čija svjetlost razbija potpunu tamu u prostoriji.

Na sveopće oduševeljenje publike, tijekom predstave čitani su brojni tektovi o obrani grada Vukovara, dok su članovi KUD-a Branimir izodili splet lokalnih narodnih plesova i pjesama.

Na kraju predstave nazočnima su se obratili autori predstave i knjiga Damir Markuš „Kutina“ i Damir Plavšić, te uručili zahvalnice organizatorima, sudionicima i sponzorima.

Organizatori prve braniteljske predstave u Benkovcu su Grad Benkovac i UHDDR Benkovac.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...