Premijerna projekcija novog filma Luke Klapana “Tragovima naših predaka”

U organizaciji Udruge FFVAL, KUD-a Luzarica i Državnog arhiva u Zadru u četvrtak 15. prosinca s početkom u 18 i 30 sati u Izložbenoj dvorani Državnog arhiva u Zadru (ulaz sa Ulice Mihovila Pavlinovića) bit će održana premijerna projekcija najnovijeg filma Luke Klapana “Tragovima naših predaka”.

Dokumentarni film Tragovima naših predaka govori o očuvanju etno baštine i narodnih običaja koje se manifestira kroz rad kulturno umjetničkog društva Luzarica iz Pridrage na čelu s njihovom revnom predsjednicom Mirjanom Zubčić. Prateći njihov rad, od samih skoro početaka autor je težio snimiti zanimljiv autohtoni film o starinskim običajima upoznavanja momka i djevojke kao budućih supružnika. Stariji kazivači u filmu kazuju kako su svoje današnje supružnike upoznali najčešće posredstvom treće osobe i uz obaveznu privolu roditelja koji su u konačnici donosili odluku hoće li se njihova kći udati za momka koji ju je zaprosio. Ti svjedoci vremena nisu imali nimalo lak i ugodan život poput današnje mladeži, živjeli su u vremenu koje nije davalo drugog izbora.

Članovi KUD-a Luzarica na raznim smotrama folklora vjerno prikazuju starinsku prošnju i dolazak svatova po mladu, a rezultat odlične suradnje KUD-a i autora Luke Klapana nastanak je ovog etnografskog filma o običajima koje je zauvijek prekrila prošlost. Film je sniman na autentičnim lokacijama u Pridragi, a stručni suradnik bila je Jasenka Lulić Štorić voditeljica Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar.

U prigodnom programu ove kulturne manifestacije, a u susret Božiću i blagdanskom ozračju članovi KUD-a Luzarica iz Pridrage izvest će scenski prikaz Badnje večeri, a pjesnik Slavko Klapan-Ćave pročitat će nekoliko stihova iz svoje zbirke pjesama Suze na pragu objavljene 2012. godine.

Filmski autor i multimedijalni umjetnik Luka Klapan, koji se nakon skoro tridesetogodišnjeg življenja u Zagrebu vratio u rodnu Pridragu i koji je inicirao ovo kulturno događanje, svoj kreativni rad na području filma započeo je 2008. godine eksperimentalnim filmom San prikazanim na 18. Danima hrvatskog filma. Već 2009. godine njegov film Ruke od kamena primcuio je prvu nagradu na jubilarnom 40. KRAF-u održanom u Rijeci, a 2014. režira kratkometražni dokumentarni film Lupatva pri nas (Berba kukuruza s nama) koji će u naredne dvije godine biti prikazan na devet međunarodnih filmskih festivala.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...