Priprema se “Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi”; U salami pronađena bakterija koja izaziva meningitis!

Ministarstvo poljoprivrede u petak je u javnu raspravu poslalo prijedlog zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom čiji je cilj, kako se navodi, zaštita domaćih proizvođača od nekorektnih tretmana kod trgovaca.

“Ovim zakonom želimo zaštititi domaće proizvođače i potaknuti povećanje domaće proizvodnje kako bi se osigurale dovoljne količine kvalitetne i zdravstveno ispravne hrane za domaću potrošnju, ali i izvoz”, izjavio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Svrha zakona, navode iz Ministarstva, je urediti tržište i sankcionirati pojavu nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom čijim se nametanjem iskorištava značajna tržišna snaga otkupljivača ili prerađivača te trgovaca u odnosu na njihove dobavljače, ističu iz Ministarstva. Primjerice, ovim se zakonskim prijedlogom trgovcima čiji prihodi prelaze 100 milijuna kuna zabranjuje korištenje pozicije kojom proizvođačima nameću različite ugovorne kazne. Pod istim monitoringom će biti i ostali u lancu opskrbe hranom, odnosno veliki otkupljivači i prerađivači s više od 50 milijuna kuna godišnjih prihoda. Ovakav način definiranja značajne tržišne snage znači kako će se zakon odnositi na preko 90 posto sektora trgovine poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, ističu iz Ministarstva.

Dodaju da je na listu pojavnosti zabranjenih nepoštenih trgovačkih praksi uvršteno 25 različitih novčanih i drugih oblika naknada koje trgovci ili prerađivači zaračunavaju proizvođačima da bi otkupili njihove proizvode ili ih stavili na svoje na police.

Pri tome, namjera je Zakonom sankcionirati nepropisno ili nepošteno prebacivanje troškova ili poduzetničkih rizika na drugu stranu, zahtijevanje naknade za usluge koje nisu pružene odnosno koje su pružene iako nisu ugovorene između ugovornih strana, jednostrane izmjene ugovorenih uvjeta od strane otkupljivača i prerađivača ili trgovca, kao i mogućnost raskida ugovora s dobavljačima od strane otkupljivača, prerađivača ili trgovca bez otkaznog roka, odnosno uz neprimjereno kratak otkazni rok kao i jednostrana izmjena ugovorenih uvjeta. Prijedlog Zakona donosi i zabranu prodaje finalnog proizvoda ispod cijene koštanja u proizvodnji uključujući i troškove poreza na dodanu vrijednost.

“Očekujemo kako će samo ovaj mali segment vrlo značajno utjecati na povoljniji položaj domaćih poljoprivrednih proizvođača na tržištu”, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Provedbu zakona i određivanje kazni nadzirat će Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), a utvrdi li da je trgovac koristio dominantan položaj i nepošteno se ponašao prema dobavljaču, moći će propisati kazne do 3 milijuna kuna za pravne, odnosno do milijun kuna za fizičke osobe po nepoštenom postupku, odnosno u slučaju ponavljanja nepoštene prakse do najviše 5 posto vrijednosti ukupnog prihoda prijavljenog u godišnjem financijskom izvješću za prethodnu godinu.

Nakon javne rasprave zakon će biti poslan u Sabor, a nakon što stupi na snagu svi trgovci, dobavljači i prerađivači imat će mjesec dana za pripremu na nova pravila u poslovanju s proizvođačima hrane.

U domaćoj salami pronađena bakterija koja izaziva meningitis u novorođenčadi

Ministarstvo poljoprivrede obavijestilo je u petak o povlačenju i opozivu proizvoda “Domaća salama, 650g”, kod kojeg je utvrđena bakterija Listeria monocytogenes.

U sklopu provedbe godišnjeg Plana monitoringa hrane životinjskog podrijetla, 29. studenoga obavljeno je uzorkovanje mesnog proizvoda “Domaća salama”, podrijetlom iz Mesnice Rogina, Duga ulica 24, Varaždinske Toplice, vlasnika Krunoslava Rogine iz Varaždina.

Prema analitičkom izvješću Hrvatskog veterinarskog instituta, Veterinarskog zavoda Križevci od 8. prosinca, u proizvodu “Domaća salama, 650g”, LOT broja 07102016, datuma proizvodnje 7. listopada 2016. godine, s rokom trajanja 31. prosinca 2016. godine, utvrđena je Listeria monocytogenes.

Službenom kontrolom veterinarske inspekcije, provedenom danas, utvrđeno je da je proizvod stavljan na tržište putem vlastitih maloprodajnih objekata – mesnica.

Taj proizvod nije u skladu s važećim propisima o mikrobiološkim kriterijima za hranu, kaže se u obavijesti.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...