“Prosinac u Preku” se nastavlja; Pogledajte komediju zadarskih studenata u Domu na žalu

Program “Prosinac u Preku” nastavlja se ovaj vikend kreativnom radionicom koja će se održati u petak, 9. prosinca od 18.30 do 20 sati u Bratskoj kući.

Radionica, na kojoj će se izrađivati svijećnjaci od morske soli, krede u bojama i lučica, namijenja je djeci od 1. do 4. razreda, a organiziraju je Planinarsko društvo Zavrh  i djevojke iz zbora Stella Maris. Na radionicu je potrebno donijeti staklenku od marmelade ili Nutele. Svijećnjaci i čestitke izrađene na prvoj radionici, koja se održala prošli vikend, kao i prigodni ukrasi, članice PD Zavrh, Udruge žena Luzor i zbora Stella Maris prodavat će u nedjelju, 11. prosinca ispred crkve poslije mise u 12 sati. Sav prihod od prodaje namijenjen je izradi jedne postaje Križnog puta u preškoj crkvi, pišu Naši školji.

U petak, 9. prosinca, od 16 do 20 sati u Bratskoj kući prikupljat će se humanitarna pomoć za Psihijatrijsku bolnicu Ugljan. Stoga, imate li deke, pokrivače, rublje, odjeću ili želite darovati kolače, kekse i voće, donesite ih u Bratsku kuću. Članovi PD Zavrh sve što je prikupljeno u humanitarnoj akciji odvest će u subotu, 10. prosinca u Psihijatrijsku bolnicu Ugljan i nekome uljepšati Božić.

U subotu navečer u 18 sati u Domu na žalu zadarski studenti izvest će komediju „Aristofanovi Oblaci nad Ravnim kotarima”. Predstava je nastala prema predlošku jedne od jedanaest sačuvanih komedija starogrčkog komediografa iz 5.  st. pr. Nove ere Aristofana. Komediju je preveo Mladen Škiljan, a u fokusu radnje je atenski seljak Strepsijad, u verziji zadarskih studenata Mile iz okolice Benkovca, koji ne može spavati zbog dugova. A dugove mu je stvorio sin Fidipid (Mario), zaluđen konjima i trkama u izvornoj verziji, odnosno nogometom i klađenjem u adaptiranoj verziji.

Strepsijad/Mile rješenje pronalazi u Sokratu i njegovoj Mislionici, na Zadarskom sveučilištu, instituciji u kojoj bi  trebao  naučiti onu vrstu govora i filozofiranja kojom će se obraniti od dugova. No kako mu to zbog starosti i zaboravnosti ne polazi za rukom, šalje sina na učenje. Mario uspješno diplomira i Mile nakon toga s lakoćom  otjera vjerovnike. No njihove nevolje tu ne prestaju, očev i sinov odnos i nakon sanacije kućnog budžeta prolazi kroz mnoge krize…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...