Prva podružnica Lige protiv raka Zadar osnovana u Biogradu na Moru: Ljubica Wagner prva predsjednica

U Osnovnoj školi Biograd protekli tjedan osnovana je prva podružnica Lige protiv raka Zadar. Na osnivačkoj skupštini, kojoj su nazočili članovi biogradske podružnice Lige protiv raka, za prvu predsjednicu jednoglasno je izabrana Ljubica Wagner, medicinska sestra u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd s dugogodišnjim iskustvom, dok je za tajnicu izabrana Zvjezdana Tomić.

Bolest ne poznaje granice, političku ni nacionalnu pripadnost, za bolest smo svi jednaki. Za bolest smo plijen, mi mali ljudi, obični smrtnici, koja će nas u trenu progutati ako osjeti našu slabost. Ona je dokaz da smo svi jednaki. Ona je dokaz naše slabosti, nesigurnosti i nemoći. Ali kako se boriti protiv nje? Kako dobiti tu bitku, jer vidimo – što su sila i oružje koje nam društvo nudi veći, ona, bolest sve je snažnija i moćnija. Za dobiti takve bitke, potrebna je snaga. Ne sila, nego snaga. Snaga uma, pamet i prosvijećenost. Ta snaga je u svakome čovjeku, u svima nama. Ona nam je Bogom dana, ali nemamo načina i nismo dovoljno jaki da je pronađemo u sebi. Jer ona je u nama zatrpana, negdje duboko, svakojakim problemima, tako duboko da jedva diše. A kako je osloboditi? Kako izvući na površinu tu snagu koja nam je neophodna kada smo poklekli, klonuli, a oko nas samo crnilo. Sam čovjek to ne može. Ali zajedno, kada se udružimo, kada jedan drugome u tome pomognemo i pružimo ruku jedni drugima, ta snaga bit će toliko jaka da će bolest biti samo igračka u našim rukama., kazala je Ljubica Wagner te pozvala u članstvo Lige riječima: “Nemojte se bojati biti članovi Lige, jednostavno nije to nikakva obaveza i da se nešto mora i mi jednostavno moramo pomoći jedni drugima. Nitko od nas nije toliko slab da ne može pomoći drugome i nitko nije toliko jak da ne treba pomoć. A nekad je i samo osmijeh koji uputimo drugome velika pomoć”.

Dipl. iur. Vladislav Tomčuk, tajnik Lige protiv raka Zadar, ovom prigodom je istaknuo: „Nije članstvo u Ligi nešto što će vas opeteretiti u bilo kojem pogledu. Vaše iskustvo, vaše znanje, ono u čemu ste najbolji u životu može ljudima kojima pristupate sutra kao članovi Lige u određenom trenutku pomoći da se i oni osjete drugačije, bolje i još uvijek dijelom aktivne zajednice i da im i na takav način pomognete u dizanju njihovog morala, njihove borbe i želje da se izbore do kraja za svoj život i za svoje zdravlje. To je prva zadaća Lige, dok je glavni njen cilj edukacij, kao ono što je nužno da ljudi dobiju pravodobnu i kvalitetnu informaciju o svemu onome što ih interesira kako bi znali sebe pozicionirati i što im je u određenom trenutku činiti, kako se ponašati i sl. jer znanje je moć. Kad vi znate i dobijete pravu informaciju od osobe koja je mjerodavna, onda ćete imati sasvim drugu predožbu, nego kada se idete sami educirati te zbog svojih vlastitih očekivanja i razmišljanja izvući pogrešne zaključke i napraviti sebi znatno veću štetu od one koristi koje biste mogli imati da ste se obratili nekomu tko je stručan.“

Osvrnuo se pritom na predavanje dr. sc. Tomislava Sorića, specijalista urologije i voditelja Odjela urologije zadarske opće bolnice, koje je ujedno bilo uvod u osnivačku skupštinu biogradske podružnice Lige koja je napokon krenula s radom, kao tek prvo u nizu koje u Biogradu slijedi.

Dr.sc. Tomislav Sorić u svom predavanju pod nazivom „Rak prostate“ na razmiljiv je način donio korisne informacije o značaju preventivnih pregleda, mogućnostima rane dijagnostike i suvremenom liječenju bolesti prostate. Objasnio je i koja je funkcija prostate u tijelu, koji su rani simptomi bolesti te kako na vrijeme otkriti i liječiti rak prostate.

O utjecaju glazbe na zdravlje ne treba puno pisati, jer to se podrazumijeva. Ovom prigodom dvije učenice Osnovne glazbene škole Biograd pobrinule su se za svečani ugođaj povijesnog pokretanja rada biogradske podružnice Lige. Ana Deur na tamburi bisernici, te Iva Erlić s flautom, pod vodstvom profesora mentora Ivana Štorića koji ih je pratio s glasovirom, odsvirale nekoliko skladbi. Bile su to uhu ugodne skladbe F. Seitza, W. Popa te prosincu primjerene božićne.

Liga protiv raka Zadar, čiji je predsjednik dr. Branko Dukić, jedna je među prvima osnovanim nakon lige na razini tadašnje Hrvatske još davne 1967. godine. Biograd i tada, prije gotovo 50 godina, bio grad s prvom podružnicom čiji se rad u međuvremenu nažalost ugasio, ali je nasreću nedavno opet uspješno obnovljen. Ljubica Wagner, kao prva predsjednica, na kraju je zahvalila svakome tko je pridonio da biogradska  podružnica napokon krene s radom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...