Prvi izračun: Struja pojeftinjuje 10 posto

Nova godina i ministar financija Zdravko Marić ipak donose jeftiniju struju, no ne onoliko koliko smo se nadali, izvijestio je u utorak Zoran Šprajc, voditelj i urednik RTL Direkta. Sniženje PDV-a s 25 na 13 posto djelomično će pojesti povećanje naknade za obnovljive izvore energije, a kad se sve zbroji i oduzme, račun za struju bit će manji za 10 posto, prenosi Tportal.hr.

HEP poziva građane da mu do 4. siječnja dostave stanje svojih brojila kako bi od Nove godine mogao obračunavati račune po novoj cijeni i stvarnoj potrošnji. Ali nije to jedina novost.

Dio kućanstava mjesečno plaća dva računa za struju. Jedan HEP-u za korištenje mreže, a drugi nekom drugom opskrbljivaču za potrošnju struje. Od 1. siječnja to se mijenja i dva računa postaju jedan. Uz nove račune stizat će nove cijene pa će, primjerice, račun koji je do sada iznosio 300 kuna od Nove godine iznositi 280 kuna. RTL neslužbeno doznaje da će naknada za obnovljive izvore energije porasti s 3,5 lipa na sedam lipa, a odluku o povećanju naknade Vlada bi trebala donijeti u četvrtak.

‘Ušteda za krajnjeg kupca prosječnog kućanstva u Republici Hrvatskoj na godišnjoj razini zbog smanjenja PDV-a će iznositi između 220 i 205 kuna godišnje’, objašnjava predsjednik Udruge opskrbljivača električnom energijom Zoran Miliša.

Naknadom za obnovljive izvore energije potiče se proizvodnja struje iz vjetroelektrana, solarnih elektrana i drugih zelenih izvora. Poticanje proizvodnje domaće zelene struje još će potrajati. ‘Poticani model traje od 12 do 14 godina i onda imamo jeftiniju vlastitu struju’, kaže Maja Pokrovac iz udruženja Obnovljivi izvori energije.

A dok struja ne bude posve zelena i jeftina, stanari u jednoj zgradi otkrili su kako se i sada može uštedjeti. Obnovili su fasadu i kupili štedljivije kućanske aparate.

‘Računi su nam bili izuzetno visoki prijašnjih godina, a prošle godine u dvanaestom mjesecu i 1100 kuna’, kaže Mirjana Pušić, voditeljica savjetovanja udruge stanara. Nakon toga račun im je pao na 500, a poslije Nove godine bit će niži još 10 posto.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...