Pupić-Bakrač u pismu Plenkoviću: “Sastav Ustavnog suda je sramota, zašto niste regirali na Kalmetine izjave kojima blati DORH?”

Vijećnik Marko Pupić-Bakrač poslao je pismo premijeru Andreju Plenkoviću, u kojemu je stao u obranu ministra vanjskih poslova Vlahe Orepića.

Orepić je u nedavnom intervjuu izjavio kako je ovaj sastav Ustavnog suda najveća prijetnja nacionalnoj sigurnosti Hrvatske, zbog čega ga je Plenković jučer na sjednici Vlade ukorio.

“Poštovani gospodine predsjedniče Vlade Republike Hrvatske ,

vidim da ste javno reagirali na izjave ministra unutarnjih Vlahe Orepića o Ustavnom sudu RH. Izjavili ste :”riječ je o izravnom napadu na Ustavni sud. Ja kao premijer i Vlada trebamo se vrlo jasno ograditi od tog intervjua koji na neprimjeren način proziva ustavne suce kako i najvišu ustavnu instituciju u državi te ruši povjerenje građana u Ustavni sud.“
Ove godine kandidat za ustavnog suca bila je među ostalim i predstojnica katedre za ustavno pravo riječkog Pravnog fakulteta Sanja Barić, ekspert ustavnog prava .

Njezino tumačenje Ustava se traži kod svih dvojbenih situacija, tražila ge je osobno i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Naravno njezina kandidatura nije prošla kao ni kandidature mnogih drugih eminentnih pravnih stručnjaka. Prema načinu izbora sudaca i sastavu Ustavnog suda RH lako se dade zaključiti da kriteriji izbora nisu niti etičnost niti stručnost već isključivo politička podobnost, odnosno bliskost jednoj od dvije političke opcije HDZ-u ili SDP-u. Ustavni sud u ovakvom sastavu jest prijetnja nacionalnoj sigurnosti Hrvatske i ne samo to on je sramota Lijepe naše. Dakle Vlaho Orepić je izrekao golu istinu.
Jasno mi je da Vi kao predsjednik Vlade morate štititi institucije ove države ali kako to da onda niste reagirali na izjave zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmete kojima grubo napada, blati i dovodi u pitanje neovisnost rada DORH-a ? Optužujući ih da mu dižu optužnice po nalogu Zorana Milanovića i kako bi se dodvorili MOST-u. Pogotovo što su te izjave za razliku od Orepićevih neistinite. Naime DORH je za vrijeme SDP-ove vlasti digao optužnice Željku Sabi, Marini Lovrić Merzel, Nadi Čavlović Smiljanec …

Gospodine Plenkoviću na izjave Božidara Kalmete trebali ste reagirati kao predsjednik Vlade RH štiteći instituciju DORH-a ali i kao predsjednik HDZ-a prema HDZ-ovom gradonačelniku, dakle po dvostrukoj liniji, a niste.
Za nas građane s obzirom na sve što se događalo i događa u našoj domovini DORH je daleko važnija institucija od Ustavnog suda RH koji služi za političko uhljebljavane HDZ-ovog i SDP-ovog kadra.
Što znači vaša šutnja u slučaju Kalmetinog nečuvenog napada na DORH ? Što znači vaša šutnja oko Kalmetinih optužnica, pa i nedavno ovdje u Zadru kada ste zabranili pitanja novinara na tu temu i izbjegavali odgovore ? Da li je ona poruka DORH-u i Dinku Cvitanu ?
Što Vama kao pravniku nije jasno uzmimo za primjer u situaciji da se od tvrtke Fimi media ( znamo za što je ona služila) narući filmić za 612 000 kuna koji se nikada ne prikaže ? Pa tu je i malom djetetu sve jasno.
Vaši postupci navode na logičan zaključak da ćete se obračunati sa Vlahom Orepićem i Dinkom Cvitanom ako nastave kako su krenuli a zaštiti Božidara Kalmetu, ustavne suce i ostale koji su na funkcije došli političkom voljom!? Ne vjerujem da je to Vaša namjera ali svojim ponašanjem javnosti šaljete upravo takvu, krivu poruku.
Molim Vas da je korigirate.”, stoji u pismu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...