Radnici bježe iz Hrvatske; Do iduće srijede zemlju će napustiti 1000 ljudi

Pronaći 500-tinjak građevinskih radnika za projekt rekonstrukcije i gradnje novog turističkog kompleksa u Rapcu nije nimalo lako, javlja RTL Danas.

“Smatramo da na projektima na kojima radimo se trenutno neće osjetit problem manjka ljudi, ali da bi istovremeno mogli raditi više projekata, ali da ih ne radimo zbog manjka ljudi, to je činjenica”, izjavio je voditelj projekta Stjepan Jedvaj, prenosi Index.hr.

Uz 230.000 nezaposlenih na burzi rada, poduzetnici od Vlade za iduću godinu traže čak 19.000 stranih radnika. Od toga, 12 tisuća u graditeljstvu, brodogradnji i turizmu.

Booking je 4 posto veći nego lani, u idućih godinu dana otvara se 40 novih hotela. Ove sezone jedva se pronašlo 15.000 sezonaca.

“Fascinantan podatak, evo imamo 40.000 nezaposlenih, a educiranih, i mi kažemo sad ove godine će nam falit opet cirka 20.000 ljudi u turizmu. I sad tko je tu…”, kaže ministar turizma Gari Cappelli.

Kvote kao odgovor?

“Kratkoročno problem se može rješavati kroz kvotu i to je jasno”, rekao je Tomislav Čorić, ministar rada i mirovinskog sustava.

2014. godine odobreno je 2800 stranih radnika manje nego što je traženo, 2015. 1300 manje, a 2016. traženo je čak 4400 radnika više nego što je odobreno. Poslodavci traže fleksibilniji sustav kvota! Ministarstvo za 2017. odluku donosi idućeg tjedna. Istodobno, traži se dugoročno rješenje.

Dok se poduzetnici žale, Vlada traži rješenje, a radnici bježe iz Hrvatske.

“Do sljedeće srijede, danas je srijeda, Hrvatsku će napustit 1000 ljudi, naših građana radnika, jer ih oko 50 tisuća godišnje, otkako smo ušli u Europsku uniju odlazi iz ove zemlje”, poručio je Davorko Vidović, savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje predsjednika HGK.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...