RTL otkrio koja je hrana “najbogatija” pesticidima, pripazite gdje kupujete namirnice!

U posljednjih nekoliko tjedana, nakon što je s polica trgovina diljem Hrvatske povučen cijeli niz proizvoda, javnost se opravdano pita što zapravo jede i kakva je kvaliteta namirnica koje građani kupuju. Potaknut spomenutim, RTL Direkt je istražio gdje ima najviše pesticida u voću – u trgovačkom centru, na tržnici ili u trgovini zdrave hrane.

Na tržnici su kupili kilogram jabuka, krušaka i limuna, a isto su napravili u jednoj trgovini zdrave hrane te trgovačkom lancu. Voće je potom odneseno na analizu u Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Uzorci su popisani, izvagani te je obavljena analiza na pesticide.

Uzorci se obrađuju na način koji je primjeren akreditiranim metodama za određivanje pesticida i kada su ekstrakcije i obrada uzorka gotovi, uzorak se ukucava u instrumente i onda se učitavaju rezultati pesticida ako ih ima, objasnio je Marijan Katalenić iz Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane HZJZ.

Nakon 48 sati stigli su rezultati.

Većina voća i povrća na tržištu nema pesticida

Analize su pokazale da su samo jabuke koje su sa tržnice sadržavale boskalid – znači fungicid u količinama od 0.012 posto miligrama po kilogramu što je nekih 16 puta manje od maksimalno dozvoljene količine, znači to su količine koje su dozvoljene i ne bi trebale imati posljedice na zdravlje ljudi, objasnio je Katalenić, koji kaže kako ova analiza samo potvrđuje da 80 posto voća i povrća na tržištu nema ostatke pesticida.

Osim jabuka s tržnice koje su imale fungicide, no u dozvoljenim količinima, kruške, limuni te jabuke iz trgovine zdrave hrane te trgovačkog lanca prošle su test bez ikakvih problema.

Pesticidi su upravo zbog načina dobre kontrole s nekakvog drugog mjesta štetnih tvari, pale na treće mjesto što pokazuje da monitorinzi, stalni nadzori, edukacija proizvođača ipak imali učinka, objasnio je Katalenić.

Jabuke nisu opasne

Jabuke kupljene na tržnici, bez obzira što su sadržavale fungicide, sigurne su za konzumaciju.

Analiza je pokazala da sadrže 0,012 mg po kilogramu, dok je maksimalna količina fungicida za jabuke 0.2 miligrama po kilogramu.

Kad bi ih bilo više trebalo bi ići u nadzor kod proizvođača pogledati i povući sve takve proizvode tržišta, ići u nadzor zašto se desilo i obavijestiti nadzor da su proizvodi povučeni i ako su kupljeni da se ne smiju jesti, objasnio je Katalenić.

Od kolovoza je stupila na snagu nova uredba Europske komisije prema kojoj na jabukama mora biti čak 50-ak puta manje pesticida nego do sad.

Kada i u kojoj količini su štetni za zdravlje?

Kada bi uzimali preko tih dozvoljenih granica duže vrijeme te pesticide, tada bi moguće bilo u zavisnosti od općeg stanja čovjeka su moguće neke promjene kao jetra, krvne promjene i tako dalje, objasnio je Katalenić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...