Sami ste? Nema problema, evo kako upoznati pravog partnera

U vrijeme kada polovica sklopljenih brakova završava razvodom, ljestvica očekivanja od partnera postavljena je vrlo visoko. Ipak, praksa pokazuje da čak i kada nam netko ne odgovara na prvu, moguće je da u toj osobi pronađemo onog nekog.

Izloženost povećava privlačnost

Istraživanja pokazuju da poznatost i druženje s nekom osobom povećavaju vjerojatnost da će nam ta osoba postati privlačna. Čak i kada nam se netko ne svidi na prvi pogled, ne znači da ta osoba nije za nas, da s njom ne možemo potencijalno ostvariti „idealnu vezu“. U odnosima je bitno da partneri imaju određene sličnosti. Primjerice, žena koja voli svoju karijeru i želi imati djecu, treba imati kraj sebe muškarca koji neće imati ništa protiv da i on koristi roditeljski dopust, provodi vrijeme s djecom i da supruga donosi kući više novca od njega. Ta sličnost i prihvaćanje u stavovima ključna je za prelaženje preko nekih nesuglasica i jazova među ljudima u vezi. Kako bismo otkrili odgovara li nam neka osoba ili ne, trebamo s njom provesti određeno vrijeme, dati joj priliku da se pokaže u svom pravom svjetlu i da se mi pokažemo kakvi zaista jesmo. Bitne su nam činjenice o toj osobi. To nam može pružiti i usluga on-line dating-a. No, na taj način možemo odbaciti potencijalnog partnera jer nam se na prvu nije svidio. A i teško je doživjeti „kemiju“ putem weba.

Izlasci od kuće

Pronalaženje partera putem weba ima i mnoge prednosti. Moći pročitati nečiji profil i vidjeti koliko se on podudara s našim očekivanjima i preferencijama skraćuje put traženja i smanjuje broj razočaranja. Ipak, kad nađemo nekoga tko nam se čini dobar za nas, potrebno je izaći iz kuće i naći se u živo s tom osobom. Vidjeti kako nam se sviđa kad se družimo, razgovaramo, u nekim svakodnevnim prilikama i slično. Ljudskom je mozgu normalno da želi znati što više detalja o nekoj osobi prije nego s njom poželi stupiti u vezu. Imati neke osnovne informacije o osobi prije nego se nađemo s njom u živo, sasvim je prirodan i logičan slijed stvari. Što više znamo o nekoj osobi, pojačava se i naš interes za tu osobu. Stoga je lakše uočavati sličnosti i podudarnost s nekime kad unaprijed saznamo neke činjenice o toj osobi, nego kad ju prvi puta upoznamo na večernjem izlasku.

Predviđanje „klika“ među partnerima

Šest ključnih elemenata za kompatibilnost u prijateljstvu su da „govorimo istim jezikom“ (razumijemo se), potječemo iz slične pozadine, imamo sličan stupanj obrazovanja, političke i moralne poglede na svijet, hobije i interese te dijelimo smisao za humor. No, kod romantičnih partnera teško je odrediti u kojem stupnju spomenuti čimbenici kompatibilnosti zaista funkcioniraju jer postoji i čimbenik „kemije“. Pokazalo se da je potreban određen stupanj slaganja i sličnosti u navedenim čimbenicima kako bi se partneri mogli bolje razumjeti i imati suosjećanje jedno za drugo u situacijama u kojima su različiti. Potrebna je i određena fleksibilnost u kvalitetama koje tražimo kod partnera jer neke druge osobine mogu nadoknaditi kvalitete koje mi mislimo da nedostaju. Također, važna je sličnost u stilu rješavanja sukoba i svađa jer do njih neminovno dolazi. Nisu problem svađe, već ne rješavanje istih na konstruktivan način kako se više isti problemi ne bi javljali.

Kao magičnu formulu za pronalazak partnera možemo navesti fizičku privlačnost, kompatibilnost u osobinama, iskustvu i životnim vrijednostima i ciljevima te nezaobilaznu „kemiju“. Veća je vjerojatnost da ćemo „kemiju“ osjetiti s osobom koja nam je kompatibilna. No, što konkretno može predvidjeti „kemiju“, istraživači još nisu otkrili, piše portal Insideout.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...