Slavoncima je puna kapa; Sljedeće sezone diljem Jadrana pa i u Zadar dolaze raditi Rumunji!

U Hrvatskoj nedostaje 20.000 turističkih radnika iako ih je na burzi prijavljeno gotovo dvostruko više.

Nedostatak radne snage itekako je vidljiv. Kvalitetni radnici do sada su dolazili ponajviše iz slavonskih gradova i sela, a prema procjenama Sindikata turizma i ugostiteljstva Hrvatske (STUH) riječ je o otprilike 15.000 sezonaca, piše Glas Slavonije, a prenosi Index.

Ipak, zbog snižavanja cijena rada i loših radnih uvjeta, sve više sezonaca je trajno promijenilo svoje mjesto boravka u Austriju, Njemačku…

Ipak, treba imati na umu da turizam ima veliki udio u BDP-u, stoga bi se trebalo oduprijeti ovim negativnim trendovima. Iako Ministarstvo turizma pokrenulo projekt sufinanciranja deficitarnih zanimanja za 240 učenika, tih 12 mjeseci na koliko se stipendisti obvezuju ostasti u tvrtki nakon školovanja nije dostatno.

Gotovo 236 osoba se prekvalificiralo

Snježana Tomić, glasnogovornica Hrvatske obrtničke komore, podsjetila je na suradnju Ministarstva rada i mirovinskog sustava, HZZ-a i HOK-a i Obrtničkog učilišta pokrenuti program prekvalifikacije, koji je prošlo 236 osoba.

“S njim nastavljamo i sigurno smo da ćemo do sljedeće turističke godine imati respektabilan broj kvalificiranog kadra spremnog za rad u ugostiteljstvu”, rekla je Tomić.

Problem je i nedostatak kvalitetnog kadra, a predsjednik STUH-a Eduard Andrić smatra da je uzrok tome u potplaćenosti.

“Na sezonce iz Slavonije moramo zaboraviti, pa smo prisiljeni tražiti ih po republikama bivše države, poput BiH, no i Bosanci vide da naši sezonci odlaze raditi u zemlje gdje se mnogo bolje plaća, pa tamo odlaze i oni. I što nam ostaje? Rumunjska, Bugarska, za koje smo svjesni da njihovi radnici nisu baš kvalitetni. Oni će doći jer kod njih je još lošiji standard nego kod nas, no za naš turizam to nije rješenje – kaže Andrić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...