Stižu veće plaće uz manja opterećenja

Novina je Zakona i uvođenje tzv. sintetičkog oporezivanja dohotka od nesamostalnog rada, samostalne djelatnosti i drugog dohotka. S početkom 2017. na snagu stupa 16 zakona kojima je regulirana porezna reforma, koja bi većini zaposlenih trebala donijeti veće plaće, a poduzetnicima manje porezno opterećenje, piše Poslovni hr.

Na snagu bi trebala stupiti Vladina uredba kojom je minimalna plaća utvrđena u iznosu od 3.276 kuna bruto, kao i novi Zakon o porezu na dohodak kojim je osnovni osobni odbitak povećan na 3.800 kuna, te je jednak za sve porezne obveznike.

Stope poreza na dohodak od 25 i 40 posto snižene su na 24 i 36 posto, a promijenjene su i porezne osnovice. Stopom od 24 posto oporezivat će se dohoci do 17.500 kuna, a sve iznad tog iznosa po stopi od 36 posto.

Novina je Zakona i uvođenje tzv. sintetičkog oporezivanja dohotka od nesamostalnog rada, samostalne djelatnosti i drugog dohotka. Zbrajao bi se sav prihod ostvaren tijekom jedne godine a na tako utvrđeni godišnji dohodak plaćao bi se porez po stopi od 24 posto na poreznu osnovicu do 210 tisuća kuna, te na dio iznad tog iznosa po stopi od 36 posto. Na snagu stupaju i izmjene Zakona o porezu na dobit, kojim je stopa tog poreza od 20 posto snižena na 18 posto, a uvodi se i snižena stopa od 12 posto.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...