Što činiti kada dođe do potresa? Poznati seizmolog preporučio najbolje poteze u slučaju podrhtavanja tla

Potresi su realnost, a područje oko Splita i južnije jest trusno i ima seizmološki potencijal. Izjavio je to za N1 seizmolog Krešimir Kuk nakon potresa koji je u petak oko 14 sati s 4,6 stupnjeva po Richteru zatresao Split, prenosi Net.hr.
Kaže kako su seizmolozi 19 minuta nakon potresa izmjerili još dva manje od kojih je prvi bio magnitude 2 i nešto, dakle mnogo slabiji. No, podsjeća da se oni ne mogu predvidjeti, jednako kao ni njihova jačina.

“Možemo se prisjetiti kako smo prije par godine imali seriju potresa sjeverno i sjeverozapodno od Splita, manjih magnituda od ovog danas. Kao i cijelo južno Primorje, Split jest trusno i potresno aktivno područje. Postoji seizmički potencijal na tom potezu i on se proteže sve do južnih granica naše Republike”, kazao je Kuk.

Govoreći o ovoj temi podsjetio je građane što im je činiti kada dođe do podrhtavanja tla. “Najsigurnije je odmah izići na neko otvoreno područje, ali to vrijedi u samo nekih prvih sekundi potresa. Svi oni koji ne stignu u tako kratkom vremenu izići van, treba naći neki zaklon, neku konstrukcije koje bi nas mogle zaštititi od predmeta koji bi se mogli urušavati”, poručio je.

Jak potres magnitude 4,6 po Richteru s epicentrom u podmorju kod Splita zatresao je danas nešto prije 14 sati splitsko područje, a osim u Splitu osjetio se i u Sinju, Omišu te na otoku Braču.
Seizmološka služba RH priopćila je kako je potres zabilježen u 13.56 sati s epicentrom u podmorju kod Splita. Magnituda potresa iznosila je 4,6 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VI. stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. Prema dostupnim informacijama, potres se osjetio na području središnje Dalmacije.

Doznaje se kako je epicentar potresa bio kod Slatina na otoku Čiovu.

Čitateljica s Brača javila nam se rekavši kako nikada na otoku nisu osjetili ovakav potres te da su mislili kako će im od jačine popucati stakla na prozorima.

Prema riječima očevidaca, treslo se oko 20-30 sekundi, a osjetilo se do Sarajeva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...