“Sveti otok” ime je međunarodne likovne izložbe vjerskih motiva otvorene u Zadru

U organizaciji Fotokluba Kornat Kukljica, u galeriji HDLU-a u Zadru,  u srijedu, 14. prosinca otvorena 3. međunarodna likovna izložba vjerskih motiva „Sveti Otok“, pišu Naši školji.

Izložene su fotografije i likovna djela crkava, samostana, zavjetnih mjesta, trenuci ljudi u obavljanju vjerskih obreda i običaja te prepoznatljivi vjerski simboli duhovne projekcije ljudske patnje i teškoća života.

Kao i prilikom ranijih izložb, žiri Fotokluba Kornat za odabir najboljih fotografija i likovnih djela, među prispjelim radovima iz čitavog svijeta, odabrao je nekoliko autora i dodijelio im nagrade.

Zlatnu plaketu za fotografiju „Jutarnja molitva“ s motivom djece pri molitivi dodijeljena je Božidaru Kasalu iz Zagreba.  Srebrnu plaketu dobila je Vesna Špoljar iz Zagreba za fotografiju poruke molitve sa zavjetnog mjesta „Kamenita vrata“ u Zagrebu. Brončanu plaketu dobio je Ante Jaša iz Kukljice za fotografiju „Zaštitnica oltara“, s motivom kipa Majke Božje koja je ostala na svom mjestu, na oltaru u vukovarskoj crkvi srušenoj nakon bombardiranja u Domovinskom ratu.  Diplomama su nagrađeni autori Lorant Csakany, Rajko Đedović i Anna Sollinger.

Fotoklub Kornat, član Zajednice Tehničke kulture Zadarske županije sa sjedištem u Kukljici, objavio je treći međunarodni javni natječaj za izložbu likovnih i fotografskih radova s vjerskim motivima. Žiri je nakon odabira prihvatio radove 139 autora iz 20 zemalja diljem svijeta, od čega 58 iz Hrvatske.

Fotograf Silvio Panović zahvalio je Dušku Kraljevu, predsjedniku ZTK,  na podršci u radu te govorio o izložbi i kriterijima za dodjelu nagrada. U programu su sudjelovali pjesnik i  kantautor Atilio Orović, ,Slavko Govorčin, književnik, i Tomislav Meštrić, pjesnik. Slikarica Isabell Franov proglasila je izložbu otvorenom.  Program je vodila Vesna Benić.

Fotoklub Kornat čestitao je svim autorima te ih pozvao da sudjeluju i u 4. izložbi vjerskih motiva 2017. godine za koju će se objaviti međunarodni natječaj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...