Udruga Porat očistila napuštenu zgradu bivše kasarne Stjepana Radića od infektivnog otpada

Povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti ( od 15. studenog do 15. prosinca) i Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a (1. prosinca) udruga Porat nastavlja sa svojim aktivnostima.

U petak 2. prosinca 2016. godine provedena je akcija čišćenja infektivnog otpada u napuštenoj zgradi bivše kasarne Stjepana Radića. U akciji čišćenja su uz djelatnike udruge Porat, sudjelovali i korisnici udruge – liječeni ovisnici koji u udruzi prolaze proces resocijalizacije.
Prikupljeno je više od kilograma odbačenog infektivnog otpada – igala, šprica, krvavih maramica i praznih bočica metadona. Infektivni otpad će se dostaviti Zavodu za javno zdravstvo Zadar, a koji će ga potom proslijediti na spaljivanje.
Ovakvim akcijama želimo spriječiti eventualne slučajne ubode građana na odbačene igle i šprice, a time i mogućnost zaraze krvlju i spolno prenosivim bolestima, posebice HIV-om i hepatitisom. Također želimo podići svijest javnosti i nadležnih u institucijama gradske i županijske uprave o postojanju lokacija u gradu Zadru koje su vrlo često kontaminirane ovakvim otpadom te upozoriti na javno zdravstveni problem.

porat2

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...