radionice, istraživanja, tribine..

Udruga SVIMA, Otočni sabor i Udruga za održivi razvoj otoka Rave krenuli s projektom “Aktivni mladi otočani za pametne male otoke”

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Udruga SVIMA, Otočni sabor – udruga za razvitak hrvatskih otoka i Udruga za održivi razvoj otoka Rave započeli su u studenom 2016. godine provedbu projekta „AKTIVNI MLADI OTOČANI ZA PAMETNE MALE OTOKE”. Specifični je cilj projekta unaprijediti kompetencije (znanja, vještine i stavove) mladih osoba (dobne skupine 15 – 25 godina) iz Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije za preuzimanje i prakticiranje uloge aktivnog građanina u poboljšanju razvoja otoka prve skupine te drugih manje razvijenih otoka.
Projekt prvenstveno nastoji među mladima promicati koncept „pametnog otoka“ (engl. smart island), u kontekstu Europske unije vezanog uz male europske otoke koji se, unatoč geografskoj izoliranosti i drugim karakterističnim problemima, odlikuju održivim lokalnim gospodarskim razvojem i naporima za podizanjem kvalitete života te koji, kao takvi, postižu izvrsnost/održivost u više ključnih područja: gospodarstvu, mobilnosti, energetici, zaštiti okoliša, informacijsko-komunikacijskim tehnologijama i/ili obrazovanju/razvoju ljudskog kapitala.

Sukladno, projekt obuhvaća sljedeće aktivnosti:
– ciljane radionice za mlade otočane te javne tribine „Pametni mali otoci u Republici Hrvatskoj i aktivni doprinos mladih otočana

– realnost ili utopija“, uz sudjelovanje pojedinih hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu
– akcijsko istraživanje „Mapiranje zastupljenosti mladih žena/mladih otočanki u tijelima političkog odlučivanja i u upravljačkim strukturama vezanim uz otoke“, s javnom tribinom „Mlade žene i mali otoci: Možemo li aktivnije i glasnije?“
– pilotiranje tijela „Otočni sabor – sekcija mladih“ s provedbom tematske kampanje javnog zagovaranja koja uključuje i zagovarački posjet skupine mladih s otoka Zadarskog arhipelaga Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Saborskom Odboru za regionalni razvoj i fondove Europske unije.
Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku na temelju Odluke o raspodjeli financijskih sredstava iz dijela prihoda od igara na sreću i Državnog proračuna za 2016. godinu za projekte usmjerene mladima (od 10. studenog 2016. godine).

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar