Cestitka_Uskrs

Udruga SVIMA, Otočni sabor i Udruga za održivi razvoj otoka Rave krenuli s projektom “Aktivni mladi otočani za pametne male otoke”

Udruga SVIMA, Otočni sabor – udruga za razvitak hrvatskih otoka i Udruga za održivi razvoj otoka Rave započeli su u studenom 2016. godine provedbu projekta „AKTIVNI MLADI OTOČANI ZA PAMETNE MALE OTOKE”. Specifični je cilj projekta unaprijediti kompetencije (znanja, vještine i stavove) mladih osoba (dobne skupine 15 – 25 godina) iz Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije za preuzimanje i prakticiranje uloge aktivnog građanina u poboljšanju razvoja otoka prve skupine te drugih manje razvijenih otoka.
Projekt prvenstveno nastoji među mladima promicati koncept „pametnog otoka“ (engl. smart island), u kontekstu Europske unije vezanog uz male europske otoke koji se, unatoč geografskoj izoliranosti i drugim karakterističnim problemima, odlikuju održivim lokalnim gospodarskim razvojem i naporima za podizanjem kvalitete života te koji, kao takvi, postižu izvrsnost/održivost u više ključnih područja: gospodarstvu, mobilnosti, energetici, zaštiti okoliša, informacijsko-komunikacijskim tehnologijama i/ili obrazovanju/razvoju ljudskog kapitala.

Sukladno, projekt obuhvaća sljedeće aktivnosti:
– ciljane radionice za mlade otočane te javne tribine „Pametni mali otoci u Republici Hrvatskoj i aktivni doprinos mladih otočana

– realnost ili utopija“, uz sudjelovanje pojedinih hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu
– akcijsko istraživanje „Mapiranje zastupljenosti mladih žena/mladih otočanki u tijelima političkog odlučivanja i u upravljačkim strukturama vezanim uz otoke“, s javnom tribinom „Mlade žene i mali otoci: Možemo li aktivnije i glasnije?“
– pilotiranje tijela „Otočni sabor – sekcija mladih“ s provedbom tematske kampanje javnog zagovaranja koja uključuje i zagovarački posjet skupine mladih s otoka Zadarskog arhipelaga Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Saborskom Odboru za regionalni razvoj i fondove Europske unije.
Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku na temelju Odluke o raspodjeli financijskih sredstava iz dijela prihoda od igara na sreću i Državnog proračuna za 2016. godinu za projekte usmjerene mladima (od 10. studenog 2016. godine).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...