Uhićen u Zadru zbog “dilanja”, u zatvoru proveo 1110 dana, a sve vrijeme bio je nevin!

Leonarda Ćibarića uhitili su 18. rujna 2009. u Zadru. S još trojicom su ga optužili za dilanje 600 grama kokaina. Na suđenju u Splitu nepravomoćno je bio osuđen na 6,5 godina zatvora, no Vrhovni sud je ukinuo presudu. Na ponovljenom suđenju Ćibarićeva krivnja nije bez dvojbe dokazana te je oslobođen, pišu 24sata.

Tijekom sudskog postupka bio je u splitskom zatvoru Bilice i zagrebačkom Remetincu. Na slobodu su ga pustili 3. listopada 2012. Ćibarića, Janjevca koji živi u zagrebačkoj Dubravi, čak su tijekom njegova boravka u zatvoru i okrali. Lupeži su 17. kolovoza 2010., dok mu je supruga bila u posjetu u splitskom zatvoru, ušli kroz balkonska vrata kuće u Zagrebu te odnijeli lančiće, prstenje i ogrlice vrijedne više tisuća kuna.

U zahtjevu za 403.000 kuna odštete Ćibarić, koji je u policiji evidentiran za niz kaznenih djela i koji je bio kazneno osuđivan, naveo je kako su ga uhitili dok je njegova supruga bila u sedmome mjesecu trudnoće, a dijete koje ima iz prethodne veze imalo je u trenutku uhićenja devet godina.

Psihički mu je bilo teško što je djecu mogao tako malo viđati, a tijekom boravka u pritvoru mu je, tvrdio je u zahtjevu za odštetom, narušeno zdravlje.

– U životu nisam vidio da je netko toliko plakao. Tri puta mu je pozlilo, a jednom je izgubio svijest – svjedočio je na sudu Boris Pajić, koji je s Ćibarićem dijelio sobu u Bilicama.

Općinski građanski sud u Zagrebu odlučio je da mu pripada odšteta od 266.400 kuna sa zateznim kamatama. Na ovu presudu mogu se žaliti i Ćibarić i Državno odvjetništvo.

Pravo na naknadu štete oštećenik ostvaruje u postupku pred Ministarstvom pravosuđa. Ako se u mirnom postupku ne postigne sporazum u roku od tri mjeseca od podnošenja zahtjeva, oštećenik tad može tužbom od države tražiti novac. Odštetu koju Ministarstvo pravosuđa u mirnom postupku nudi zbog pretrpljene neimovinske štete, odnosno zbog povrede prava osobnosti neosnovanim lišenjem slobode, kreće se od 120 do 200 kuna po danu. Sudovi su ranijih godina dodjeljivali od 250 do 400 kuna, no se ti iznosi u posljednje vrijeme spustili su se na 230 do 240 kuna po danu provedenom u pritvoru ili zatvoru.

Okrali ga dok je bio u zatvoru

Supruga ga je 2010. posjetila u zatvoru, a lupeži su im tad ukrali zlatninu iz kuće u zagrebačkoj Dubravi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...