Volite svog četveronožnog ljubimca i najboljeg prijatelja? Tada ga pripremite i zaštite od petardi

Zamislite da vaše svakodnevne zvukove i mirise, na koje ste se po defaultu navikli, odjednom zamijene iznenadne glasne pucnjave s bljeskovima i oštar miris baruta. Nakon toga dodajte informaciju da ste toliko mali da nemate pojma odakle isti zvukovi, bljeskovi i mirisi dolaze, a još manje znate što ih uzrokuje. Dodajte tome još i činjenicu kako vas nitko ne razumije a ponajmanje od svega možete utjecati na sve to.

Pucnjava ne prestaje, bljeskovi su sve češći. Cijela konfuzija jača iz sata u sat, iz dana u dan. Pobjeći ne možete.

Tako se nekako osjeća vaš pas.

Blagdansko, skoro pa ratno raspoloženje, po količini petardi i ostalih sredstava, počelo je. Mirne šetnje s ljubimcima u dvorištima zgrada, ulicama inače mirnih kvartova, sada su zamijenile pucnjave petardi i ostale pirotehnike.

Da bi vam olakšali prebroditi s vašim četveronožnim ljubimcem ovo nehumano razdoblje, donosimo nekoliko korisnih savjeta kojih bi se mogli pridržavati, vodeći pritom malo više računa o svom psu nego o sebi, dakako.

U vrijeme blagdana pas bi obavezno trebao biti na povodniku, bez obzira na to što se do sada nikada nije bojao. Pas u stanju panike nije sposoban slušati. Držanjem ‘na lajni’ psu nećete pomoći da prevlada strah, ali ćete ga spriječiti da odluta i nastrada pod kotačima automobila.

Bilo bi poželjno da pas na ogrlici ima markicu s brojevima telefona. Ako slučajno pobjegne veća je vjerojatnost da će vas netko odmah nazvati i brže ga vratiti. Mikročip je zakonski obvezan, no za vrijeme blagdana, teško je pronaći veterinara koji će ga očitati. Dežurstva služe za hitne slučajeve

Naučite prepoznati znakove stresa kod psa. Psi pod stresom često su nemirni, ne mogu se smjestiti, hodaju ‘simo-tamo’, dahću, sline i oblizuju se. Kao vlasnik budite smireni jer vaše ponašanje utječe i na ponašanje psa.

Kućica nije dovoljno dobar zaklon. Pse koji inače žive vani smjestite unutra barem za vrijeme blagdana i dok traje pucnjava. Zašto? Postoji i mogućnost da petarda ili raketa završi u dvorištu, eksplodira pored psa i ozlijedi ga.

Ako pas traži vašu blizinu, nemojte ga tjerati i gurati od sebe! Pustite ga da se smjesti uz vas ako ga to smiruje. Neka to ne bude tepanje i odobravanje, samo ga pustite da bude uz vas ako traži sigurnost u vašoj blizini. Mnogi psi se primire i zaspu ako im dozvolite da legnu na kauč kraj vas dok gledate televiziju.

Izbjegavajte večernje šetnje odnosno šetnje u vrijeme pucnjave. Obavite dugačku šetnju ujutro ili popodne kako psu ne bi izostala dnevna doza kretanja, igre i akcije.

Nahranite psa nešto ranije kako stres ne bi utjecao na apetit (mnogi psi kada su pod stresom ne žele jesti). Stres može utjecati na pojačano mokrenje ili stolicu (proljev). To je još jedan od razloga zašto vrijeme šetnje treba unaprijed planirati.

Navucite zavjese i spustite rolete prije nego što pucnjava i vatromet započnu, barem u prostoriji u kojoj se pas najviše zadržava.

Rolete i deblje zavjese prigušit će zvukove i spriječiti bljeskove vatrometa. Upalite i pojačajte televiziju i radio kako bi neutralizirali zvukove koji dolaze iz vana.

Psu igrom i poslasticama pokušajte odvratiti pažnju od pucnjave, no ako je pas previše uznemiren i ne odgovara na vaše poticaje i zahtjeve, pustite ga da se primiri.

Nikada nemojte forsirati psa da nešto radi jer pas koji je pod jakim stresom i u stanju panike nije u stanju slušati i reagirati na komande. Ako petarda iznenada pukne reagirajte veselim tonom.

Kontinuirano izlaganje stresu može uzrokovati dugoročna psihološka oštećenja i srčani udar. Kod pasa koji pokazuju veliku razinu stresa i u stanju su panike trebali biste razmisliti o terapiji lijekovima.

Nikada nemojte davati lijekove za smirenje na svoju ruku bez da ste se prije toga konzultirali s veterinarom!

Najvažnije od svega – psa nemojte kažnjavati, čak ni ako na pucanje reagira nepoželjnim ponašanjem, to će samo pogoršati strahove. Neki psi uslijed stresa mogu reagirati agresivno.

Nemojte ih forsirati, pustite ih da se primire i smjeste negdje gdje će se osjećati sigurno. Djeci objasnite da nije vrijeme za igru sa psom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...