Zaboravite na viceve o bodulima; Na današnji dan rođen je najzloglasniji svjetski škrtac!

Dana 15. prosinca 1892. godine rođen je Jean Paul Getty, najbogatiji Amerikanac svog vremena. Jean Paul Getty rođen je u Minneapolisu, u obitelji škotsko-irskog podrijetla.

Bio je jedan od prvih Amerikanaca koji su dosegli bogatstvo od milijardu dolara. Godine 1957. časopis Fortune proglasio je Gettyja najbogatijim čovjekom u SAD-u. Bogatstvo mu je tada procijenjeno na otprilike 700.000.000 do 1.000,000.000 dolara (što bi otprilike vrijedilo kao današnjih 5-8 milijardi dolara). Iza Gettyja na listi našli su se tada John D. Rockefeller Jr., Joseph P. Kennedy, Sr. (otac Johna F. Kennedyja), Howard Hughes te mnogi pripadnici obitelji Ford, piše Povijest.hr

Getty se obogatio prvenstveno na nafti. Posjedovao je kompaniju Getty Oil (nju je 2000. godine kupio ruski Lukoil). Jean Paul Getty bio je poznat kao škrtac. Primjerice, kad mu je otet unuk, odbio je isprva platiti otkupninu, a kasnije je pristao ići samo do svote koja se odbija od poreza. Ostatak potrebnog iznosa posudio je svom sinu, koji je predavao otkupninu, uz kamate. Jednom je prilikom u svom dvorcu instalirao telefon na kovanice, jer ga je smetalo što se gosti i zaposlenici previše služe telefonom besplatno.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...