Zadarska nadbiskupija ovih dana slavi zadarskog zaštitnika Sv. Zoila

“Sv. Zoilo kroz povijesne mijene” naziv je izlaganja mr. don Zdenka Dundovića, predsjednika Društva za povjesnicu ‘Zmajević’ Zadarske nadbiskupije u četvrtak 15. prosinca u crkvi sv. Dimitrija u Zadru u 19,00 sati. Događaj organiziraju Teološko-katehetski odjel Sveučilišta u Zadru i Zadarska nadbiskupija.

Svečano misno slavlje na blagdan Sv. Zoila, jednog od zadarskih zaštitnika, u petak 16. prosinca u katedrali sv. Stošije u Zadru u 18,00 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Sv. Zoilo štuje se u Zadru od 7. st. Bio je svećenik u gradu pokraj Akvileje a živio je u vrijeme cara Dioklecijana. Nakon mučeničke smrti sv. Krševana, svećeniku Zoilu u snu se objavilo mjesto gdje je bačeno svečevo tijelo. Izvukavši ga, tijelo se na čudesan način spojilo s odsječenom glavom.

Također, po preporuci sv. Stošije, uzeo je u zaštitu tri sestre mučenice: Irenu, Kioniju i Agape, čije se moći čuvaju u kripti katedrale Sv. Stošije u Zadru. Zbog uzornog svetačkog života, dobročinstava i hrabrog svjedočenja Boga u teškom vremenu progona prvih kršćana, Zoilovo tijelo je nakon smrti preneseno u Akvileju. Relikvije sv. Zoila 649. g. s moćima sv. Krševana prenesene su u Zadar i bile su pohranjene u crkvi Sv. Marije Velike. Ta je crkva u obrani od Turaka srušena, a početkom 17. st. relikvije Zoila prenesene su u katedralu sv. Stošije. U crkvi sv. Krševana u Zadru nalaze se mramorni kipovi zadarskih svetaca zaštitnika – Šimuna, Krševana, Stošije i Zoila, djelo mletačkog kipara Alvisea Tagliapietra.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...