Zagrebački ZKM ugostit će zadarski Teatar VeRRdi s predstavom “Desnica: Igre proljeća i smrti”

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) ugostit će u nedjelju 18. prosinca zadarsko nezavisno kazalište Teatar VeRRdi s predstavom “Desnica: Igre proljeća i smrti”, kazališno-lutkarski ‘hommage’ djelu romanopisca Vladana Desnice u izvedbi glumca Jurja Arasa.

Kako se ističe u najavi gostovanja, riječ je o monodrami s elementima lutkarstva, specifično tonski i vizualno oblikovanoj, koja suptilno prenosi meditativnu atmosferu i misao romana Vladana Desnice.

Dramaturgija unutarnjom logikom nenametljivo predlaže digresiju kao vodiča radnje, dok glumac u dijalogu s lutkom izvodi pripovjedno kazalište, vješto i neopterećujuće, uz glazbu Bojana Gagića.

“Predstava se uspješno razvija kao umjetnički i društveni proizvod s namjerom afirmacije vrijednosti djela Vladana Desnice i njegova humanističkog filozofskog stajališta, te vrijednosti podneblja i kulture u kojem je ono nastalo, ne samo radi promocije umjetničkog djela i filozofije nego i afirmacije međunarodnih odnosa kulturom i tolerancijom”, stoji u najavi.

Ta “mala predstava velike snage”, oblikovana kao monodrama teškog suživota “čovjeka sa samim sobom, glumca i pripovjedača, živog stvora na pozornici i lutke” prije svega je posveta velikom piscu i njegovoj samoći, koja u kazališnoj tišini odzvanja još glasnije, dodaje se.

U ZKM-u će igrati u dva termina, u 19 i 21 sat, u dvorani Polanec.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...