Zaposlenima u javnim službama rast će plaće, a dobit će i božićnicu

Osnovica plaća u javnim službama od 1. travnja 2017. godine porast će za tri posto, a još toliko rast će od 1. studenog. Takav su dogovor jučer postigli predstavnici sindikata javnih službi s Vladinim pregovaračkim timom, a njime će se poštovati obveza prema zaposlenima u javnim službama zapisana 2009. godine u sporazumu o rastu plaća od šest posto nakon što BDP dva kvartala zaredom raste dva posto. Sindikati su iscrpljeni, ali zadovoljni izašli s petosatnog sastanka u Ministarstvu rada. Pravnici obiju pregovaračkih strana imat će radni vikend jer će dogovoreno pretočiti u tekst Dodatka temeljnom kolektivnom ugovoru koji bi trebalo u ponedjeljak ujutro i potpisati, piše Večernji.hr.

Pregovori početkom 2017.

– Strateški cilj je postignut – kaže Ljubica Pilić iz Sindikata zaposlenih u kulturi, jednog od šest sindikata potpisnika TKU-a, dodavši da će se o svemu ostalom nastaviti pregovarati naknadno. Naime, u ponedjeljak istječe Temeljni kolektivni ugovor za javne službe i od utorka je na snazi tzv. produljena primjena tog ugovora, a za to se vrijeme on ne može mijenjati. Stoga je jasno da su sindikati u pet do dvanaest uspjeli postići pristanak druge strane na svoje glavne zahtjeve. Do Božića će im biti isplaćene i božićnice zajamčene TKU-om, u ukupnom iznosu od 370 milijuna kuna, odnosno1250 kuna po zaposlenom.

– Ministar Marić rekao je da novac za božićnice nije osigurao, ali da ćemo božićnice ipak dobiti. Isto je tako bilo i s regresom, nije predviđen, ali je bio isplaćen iako se za to nije unaprijed osigurao novac – navodi Ljubica Pilić.

Dodatak TKU-u za javne službe vrijedit će do 1. kolovoza 2017. godine, ali će u njemu jasno biti utvrđeni termini povećanja i u travnju i u studenom. Zašto će onda vrijediti do ljeta? Zato što do tada vrijedi temeljni kolektivni ugovor za državne službenike, a Vladi je stalo da ti dokumenti budu i terminski usklađeni, objašnjava Branimir Mihalinec, koordinator sindikalnog pregovaračkog tima i čelnik Nezavisnog sindikatazaposlenih u srednjim školama.

Kriza je završila

– Krajem prvog kvartala sljedeće godine započinjemo pregovore o novom, višegodišnjem kolektivnom ugovoru u kojem će morati biti utvrđena dinamika usklađivanja plaća u javnim službama s plaćama u gospodarstvu. Vrijeme krize je prošlo i trebamo nakon sedam godina postaviti metodologiju kojom će se konačno doći do pravednih plaća za javne službenike – kaže Mihalinec. A postave li se stvari tako, napominje, dug za 2016. godinu u tom slučaju nije toliko značajan.

Naime, svaki je dogovor kompromis pa tako i u ovom slučaju sindikati od nečega moraju odustati. Iako stoje pri tome da im Vlada duguje i da zaposleni imaju pravo na 6-postotno povećanje plaća i u 2016. godini, tog će se potraživanja, kako stoje stvari, odreći. To više jer se sudska praksa za utužene jubilarne nagrade pokazala poprilično neujednačena, pa dok su neki po istoj osnovi tu tužbu dobili, u drugom slučaju pojedinci su je pod jednakim okolnostima izgubili. Inače, sindikati procjenjuju da dug države javnim službama iznosi između 1,4 i 1,5 milijardi kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...