Ako ste stvarno zagrizli da skinete kile, ovih pet pravila jednostavno morate slijediti

Nije to ni brojanje kalorija ni ekstremno vježbanje ni oduzimanje obroka – ništa teško, drastično i nedostižno, ali hej – nečega se ipak morate držati. Posebno ako već vidite rezultate svog truda. jer, priznajmo – skinuti kilograme jest trud koji ste uložili. Možda se nekome to ne čini tako, ali puno je lakše zanemariti sva pravila zdrave prehrane i ne potruditi se odreći se grickalica, čokolada, pizze, majoneze i svega onog što je mnoge i dovelo do točke do koje su došli, piše Index.hr.

O aktivnostima da i ne govorimo.

No, brojenje kalorija i vježbanje samo po sebi nisu jedina pravila koja morate slijediti.

Ono što morate slijediti i čega se morate slijepo držati jest ovo: (bez brige, sve ovo zapravo zvuči jako lagano.)

1. Nikada više ne preskačite doručak! 

Doručak nije samo važan prvi obrok u danu. Zapamtite – doručak vas drži sitijima da prije ručka ne posežete za glupostima i da svoje prijepodnevne želje ne liječite u pekarama. Doručak zato mora biti obilniji, pun proteina koji će vam dati dovoljno energije da preživite dobar dio početka dana.

2. Da bi vidjeli promjene morate napraviti promjene 

Vrlo jednostavno – bez muke nema ni nauke. Zato se pomiriti s tim da ćete neke promjene jednostavno morati učiniti, no sjetite se uvijek jednog važnog pravila – 80:20. U 80 posto vremena jedite zdravo (napravite tu promjenu tako da super nezdrave namirnice zamijenite zdravim varijantama), a onda onih 20 posto vremena malo guštajte u starim dobrim masno-slatko-slanim zabranjenim okusima. Nitko ne kaže da ih morate kompletno izbaciti iz svog života.

3. Čak ni super zdrave namirnice ne možete jesti u neograničenim količinama 

Mala promjena u prehrani ne znači da ćete sada zamijeniti nezdrave namirnice sa zdravima pa ćete onda u njima moći uživati do mile volje. Ne – jer čak i super zdrave namirnice kao što je avokado i orašasti plodovi u sebi imaju dosta kalorija koje bi mogle itekako utjecati na omjer unesenih i potrošenih kalorija u danu. Zato i sa zdravima – oprez. Umjerene porcije ključ su dobre linije!

4. Kalorije koje pojedete ne smiju biti veće od kalorija koje potrošite 

Mršavljenje ima vrlo jednostavnu računicu – ako pojedete 500 kalorija, toliko kalorija morate i potrošiti, a ostatak gubitka kilograma odradit će vaš metabolizam. Sve što je mimo toga – ako primjerice jedete manje nego što trošite, učinit ćete štetu svojoj energiji i svom organizmu, a ako ćete se zdušno baciti na hranu kako se bacate i na vježbu, lako je moguće da ćete jesti više nego što smijete pa ćete umjesto kilograma manje dobiti kilograme više.

5. Jednom kada dostignete svoj cilj, ne vraćajte se na staro 

Tipičan simptom jo-jo efekta – malo ste se suzdržavali, skinuli kilograme, a onda opet sve po starom. To je stavka koju morate pošto poto izbjeći – a u tome će vam pomoći ono već spomenuto pravilo 80:20. Jer kada bi se cijeli život hranili prema toj formuli, dovoljno bi se guštali tako da vam nikada ne bi nedostajala nezdrava hrana, pa se tako nakon dijete ne biste morali boriti s jo-jo efektom. Ovako ćete si uvijek u danu moći priuštiti ponešto od junk fooda, uključujući i gazirane sokove za koje čak ni danas mnogi ljudi nisu svjesni koliko debljaju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...